3D printen in de procestechniek

In het kader van Industrie 4.0 wordt vaker de term 3D printen aangehaald. Dit is een techniek waarbij producten worden opgebouwd door met een 3D printer dunne laagjes op elkaar te printen.

In de tijd dat 3D printen werd geïntroduceerd – zo’n 25 jaar geleden – was het vooral een manier om snel een prototype te kunnen maken waarmee het viel binnen de categorie ‘rapid prototyping’. Inmiddels is de techniek echter zover uitontwikkeld dat er ook producten mee zijn te printen voor daadwerkelijk gebruik. Hiermee heeft 3D printen zich uitgebreid richting ‘rapid manufacturing’ of ook wel ‘additive manufacturing’. Door het feit dat er ook steeds meer met verschillende materialen is te printen, de machines beter zijn geworden en de kosten lager, wordt de techniek steeds toegankelijker voor zowel bedrijven als particulieren.

Maar wat zijn precies de voordelen voor de industrie?

Prototype
De mogelijkheden van 3D printen zijn uitgebreid, mits bedrijven goed weten wat er wel en niet mogelijk is. Voor de industrie is en blijft het een prima manier om ideeën van tekening relatief snel te kunnen omzetten in een prototype. Want ondanks het feit dat ontwerpers gebruik maken van geavanceerde 3D software waarmee uitstekende 3D beelden zijn te genereren, blijkt een ‘echt’ 3D product nog altijd meer tot de verbeelding te spreken en de hersenen meer informatie te bieden over de (on)mogelijkheden van het beoogde product.

Reserve onderdelen
Daarnaast lijkt er een toekomst weggelegd te zijn voor het printen van reserveonderdelen in de machine- en installatiebouw. Dit gaat vooral grote besparingen opleveren met betrekking tot de logistiek. Het is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de betreffende producten en de snelheid waarmee ze beschikbaar moeten zijn, maar 3D printen zal een positieve invloed kunnen hebben op de voorraadkosten omdat er eenvoudig minder voorraad nodig is. Producten worden op het moment dat ze nodig zijn geprint en toegepast.

Ter plaatse produceren
3D printen biedt verder de mogelijkheid om direct op locatie te printen waarmee onder meer te besparen is op transportkosten. Het kan de positie van Nederland versterken omdat hier veel kennis aanwezig is die – eenmaal omgezet in digitale productinformatie – overal ter wereld is te gebruiken voor de productie van onderdelen.

Het betekent tevens een oplossing voor de soms lange levertijden die niet alleen samenhangen met de tijd die nodig is om het product op locatie te brengen maar ook met de capaciteit van de productiemiddelen van de toeleverancier.

Er is ooit al gekscherend opgemerkt dat 3D printen dermate belangrijk wordt dat het eerste product dat we naar Mars brengen – wanneer daar mensen willen gaan wonen – een 3D printer is. Deze zal in eerste instantie 3D printers gaan printen. De rest laat zich raden.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • O.P. Wolters
    09.11.2015 - 16:07 uur | O.P. Wolters

    Leuke redactie,

    Dit wist ik allemaal allang!