5 tips voor onderhoud en veiligheid

Onderhoud dat binnen de procestechniek wordt uitgevoerd, is onlosmakelijk verbonden met veiligheid. In eerste instantie voorkomt goed onderhoud dat er bijvoorbeeld lekkages optreden in chemische installaties, dat er explosiegevaarlijke situaties ontstaan enzovoorts. Maar veiligheid gaat verder. Wáár moeten onderhoudsafdelingen op letten?

1. Weet wat een wezenlijke verandering is
Wanneer binnen een machine of installatie een gecertificeerde veiligheidscomponent of een veiligheidsgerelateerde component wordt vervangen door een standaard, niet-gecertificeerde component of een component dat niet door de fabrikant is aangemerkt als 'geschikt voor gebruik in een veiligheid gerelateerde toepassing', dan is er sprake van een 'wezenlijke verandering'. En zo zijn er meer handeling die tot deze nieuwe situatie kunnen leiden. Het gevolg hiervan is dat het bedrijf die de installatie in bezit heeft, dan wettelijk de nieuwe eigenaar wordt en hiermee verantwoordelijk voor een veilige werking van de machine. Terugvallen op de oorspronkelijke producent is in het geval van een calamiteit dan niet meer nodig.

2. Begríjp veiligheid
Het lijkt een dooddoener, maar monteurs die begrijpen wat veiligheid nu eigenlijk is, zullen veel beter begrijpen waarom bepaalde veiligheidsmaatregelen worden genomen en ook hóe deze werken. Dit is vooral belangrijk omdat ze hiermee inzien welke gevolgen bepaalde onderhoudshandelingen (kunnen) hebben voor een veilige werking van de installatie. Dat geldt zowel voor de basisveiligheid – waarbij onder meer wordt gekeken naar deugdelijkheid van de componenten, schone hydraulische olie of lucht enzovoorts – als de toegepaste veiligheidscomponenten en –besturingen.

3. Maak gebruik van de kennis van anderen
Vooral op het besturingsvlak zijn de ontwikkelingen hard gegaan en voor een onderhoudsafdeling die zich vooral op de mechanische kant richt, is het een complexe zaak om hiermee om te gaan. Schroom derhalve niet om gebruik te maken van de kennis van de toeleveranciers van deze veiligheidsbesturingen.

4. Vergeet de persoonlijke veiligheid niet
Veiligheid is niet alleen de machine en zijn omgeving, maar betreft ook zeker de monteur die het onderhoud uitvoert. Zorg er daarom voor dat duidelijk is wie welke verantwoordelijkheid draagt én dat alle benodigde PBM's in de vereiste kwaliteit beschikbaar zijn.

5. Houd rekening met manipulatie
Om de veiligheid van monteurs maximaal te waarborgen, is het voor leidinggevenden belangrijk om rekening te houden met manipulatie. De praktijk leert dat machines niet altijd goed zijn afgestemd op het uitvoeren van onderhoud waardoor monteurs soms wel veiligheidsmaatregelen móet overrulen om hun werk te kunnen doen. Dan is het toch belangrijk dat dit zo veilig mogelijk gebeurt hetgeen onder meer is te ondervangen door vooral opleiding (de monteur moet begrijpen dat de situatie gevaarlijk is) en het opstellen van werkwijzen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren