Een boom die levens redt, dát is pas een levensboom

Columns | 1042 keer bekeken
Een boom die levens redt, dát is pas een levensboom

“Kijk eens wat mooi!” M’n moeder wijst trots naar een roestvrijstalen, platte boom aan de muur van haar nieuwe appartement. “Uh… leuk hoor mam. Een boom.” Tja, wat moet ik hier nu weer van vinden? “Jaaaha een boom, maar niet zomaar een boom. Dit is een LEVENSBOOM. Je kunt er ook nog hangertjes met foto’s van je kinderen en kleinkinderen aan hangen, maar dat vind ik zo truttig.”

Moringaboom
Een levensboom. Is dat de nieuwste trend in de Nederlandse interieurs? Of alleen bij 65-plussers? Hoe dan ook. Als ze dit een levensboom noemen, dan hebben ze nog nooit van de Moringa gehoord (blijkbaar kijken ze toch minder vaak naar Koffietijd dan ik dacht). U voelt ‘m al aankomen. Ik weet wel wat een Moringaboom is. Dat wil zeggen: Als boom heb ik ‘m nog nooit gezien, eerder als plantje. En toch durf ik te stellen dat de Morningaboom (voluit Moringa Oleifera) een levensboom is.

Stekkie
De eerste keer dat ik de Moringa-boom (plant) zag, bezocht ik The Hunger Project (THP) in Utrecht. Daar stond ie als schriel kantoorplantje dat mogelijk af en toe te weinig (of misschien wel te veel) water kreeg. Een beetje zielig, maar al snel werd duidelijk dat ze er bij THP trots op waren. Iemand zei: “Kijk, dit is nou een stekkie van de Moringa. De wonderboom!”

Voedingswaarde
Het leek te mooi om waar te zijn: Moringa heeft een buitengewoon hoge voedingswaarde en is enorm veelzijdig. De blaadjes bevatten méér dan 92 voedingsstoffen, waaronder indrukwekkende hoeveelheden mineralen, eiwitten, vitaminen, bètacaroteen en alle acht belangrijke aminozuren. Vooral dat laatste schijnt zeldzaam te zijn in eetbare planten. En dan zijn wij al trots op onze AH-moestuintjes.

Om een idee te geven, moringablaadjes bevatten:

  • 4x zoveel calcium als melk
  • 7x zoveel vitamine C als sinaasappels
  • 3x zoveel kalium als bananen
  • 4x zoveel vitamine A als wortels
  • 2x zoveel proteïne als yoghurt

Ongelofelijk, maar waarom doet men hier in derdewereldlanden nog zo weinig mee?

Voedselzekerheid
Dat vroeg The Hunger Project zich in 2009 ook af toen een boerin in Benin vertelde dat haar grootouders vroeger de moringabladeren aten. Deze vrouw overtuigde anderen ervan om samen met haar dat oude gebruik te onderzoeken. De mogelijkheden werden al snel duidelijk. The Hunger Project Benin nam daarom ‘de wonderboom’ op in alle trainingen over voeding en voedselzekerheid. En na jaren Moringa-succes in Benin, breidt THP het programma nu, met financiering van de Nationale Postcode Loterij, uit in Ethiopië, Malawi en Oeganda.

Babyvoeding
In poedervorm is Moringa langer houdbaar en kan het worden toegevoegd aan babyvoeding. Bij moeders die tijdens hun zwangerschap Moringa eten, gaat het geboortegewicht van hun baby’s omhoog. En het is ook nog eens goed voor de moedermelk.

Mama Moringa
Om de voordelen voor zwangere vrouwen en baby’s extra onder de aandacht te brengen organiseert The Hunger Project op 7 mei het Mama Moringa diner in de Kromhouthal in Amsterdam. Zij trakteren dan 1000 jonge ouders op een heerlijk voedzaam Moringa-diner.

Nomineer jonge ouders
Ken jij een kersverse (of toekomstige) moeder of vader die het verdient om op een Moringa-diner getrakteerd te worden? Nomineer ze dan via mamamoringa.nl. Voor elke genomineerde ouder doneert de Nationale Postcode Loterij bovendien een Moringaboom aan een familie in Ethiopië, Malawi of Oeganda.

Een mooie actie voor een wonderlijke levensboom.

Astrid van Ballegoy (Twitter @Astrid_HITMA)


Foto: Johannes Odé

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren