Een bumper van suiker?

Hoelang nog?

Over hoelang we nog hebben voordat de fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) echt op zijn worden al decennia lang discussies gevoerd. Telkens weer worden er nieuwe bronnen gevonden of komen er nieuwe technologieën beschikbaar die de productie van voorheen niet winbare reserves beschikbaar maken. Zo is bekend dat de Noordpool nog grote hoeveelheden onontdekte reserves van olie en gas heeft. In een Amerikaans onderzoek is een schatting gemaakt dat de Noordpool alleen al 30 procent van de nog niet ontdekte aardgasreserves bevat, ofwel bijna twee derde van de bewezen gasreserves in het Midden-Oosten en 13 procent van de nog onontdekte reserves voor wat betreft olie.

We leven in een aan fossiele brandstof verslaafde maatschappij en dat zal niet van de één op de andere dag over zijn. Toch kan je je voorstellen dat het echt een keer “op” is. Zelfs als “op” betekent dat alleen de zeer moeilijk toegankelijke bronnen nog gebruikt kunnen worden, zal dit een effect op het prijspeil van deze fossiele brandstoffen gaan hebben.

Indirect worden daarmee de grondstoffen die gebruikt worden in de chemische industrie ook schaarser en zullen ze hoe dan ook duurder gaan worden.Meer lezen...

De ontwikkeling van biobased

De chemische industrie in Europa zoekt schoorvoetend naar alternatieven, zoals grondstoffen op basis van biomassa (biologisch afbreekbare resten van planten en bomen) in plaats van olie en/of gas. Ik noem bewust Europa en schoorvoetend in één zin, want net als met de implementatie van revolutionaire technologieën om chemische en fysische processen te verbeteren (procesintensivering), loopt het hier niet echt hard ten opzichte van andere continenten.

Met schaliegas in overvloed zou je het wellicht niet verwachten, maar de Verenigde Staten loopt aardig voorop met het uittrekken van miljarden ten behoeve van het ontwikkelen van deze zogenaamde biobased economie, evenals China en Azië. Nu is er ook in Europa daadwerkelijk een innovatieprogramma opgericht (tussen kennisinstellingen, industrie en brancheverenigingen), het Biobased Industry Consortium (BIC) om gezamenlijk de toepassingen van biologische grondstoffen te ontwikkelen.

De verwachting is dat de ontwikkeling van producten op basis van biologische grondstoffen voorlopig vooral moet worden gezocht in kleinere volumes met hoge toegevoegde waarde. De chemicaliën die in grote hoeveelheden worden geproduceerd, zoals ethyleen en propyleen, zullen naar verwachting voorlopig gewoon uit fossiele olie en gas worden gemaakt. In de blog het is groen en het is…chemie heb ik al beschreven wat er zoal uit sinaasappelschillen gemaakt kan worden: bio-ethanol, anti kankermedicijnen uit de stof Limoneen en cellulose ten behoeve van waterzuivering.

Duidelijke keuzes

Het bedrijf DSM heeft een duidelijke richting bepaald en de keuze gemaakt om specialist te worden voor biobased chemicals. Zo hebben ze nylon gebaseerd op basis van wonderolie, rubber op basis van raapzaadolie en een polyesterhars op basis van suiker.

Hoogwaardige toepassingen dus met als basis een biologische grondstof.

auto.jpg

Bron: website Mazda

Als tegenargument van de ontwikkeling van biobased producten kan worden aangewend dat deze producten ten koste gaan van voedsel. De ontwikkeling is nu nog in het stadium dat het inderdaad op basis van eetbare oliën en suikers gaat. Vervolgonderzoeken zullen zich meer gaan richten op de inzetbaarheid van zogenaamde tweede generatie biogrondstoffen, die niet eetbaar zijn, zoals bijvoorbeeld suikerrietafval.

Om af te sluiten met de woorden van de Chief Technology Officer van DSM Marcel Wubbolts en voorzitter van het BIC in het tijdschrift De Ingenieur: “het is belangrijk dat we de handen ineenslaan en proberen de beste technologie te ontwikkelen, zodat biomassa kan concurreren met aardolie en aardgas als grondstof voor chemicaliën, materialen en brandstof zonder de productie van voedsel in gevaar te brengen. Een dubbele uitdaging”

Leuk artikel? Help me dan om het artikel te verspreiden door op een of meerdere van de social media knoppen hieronder te drukken.

GRATIS e-book ontvangen: hoezo niet sexy?
hoezo.jpg

Ik vind het belangrijk om veel en helder over procestechnologie te communiceren. Als mensen beter begrijpen wat het belang ervan is, wat je ermee kunt en vooral ook hoe leuk en interessant het is, krijgt het hopelijk de plek die het verdient. Die communicatie bereik ik onder andere door mijn regelmatige columns en een e-book dat ik heb gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg wat procestechnologie inhoudt.

Jij kan dit e-book ook krijgen. Vul je naam en e-mail adres in en download het GRATIS via onderstaande link.

Veel leesplezier!

 http://pro6com.nl/aanvraag-e-book/

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Enrico Lammers
  06.12.2015 - 22:00 uur | Enrico Lammers

  Beste Marlon,

  Ik weet nog dat ik net na mijn afstuderen solliciteerde bij een groot petrochemisch bedrijf. De vraag die me toen werd gesteld of ik dacht dat chemisch/procestechnologen invloed zouden kunnen hebben op toekomstige uitdagingen waar de mensheid voor komt te staan. Mijn antwoord was volmondig: ja. Waar de prioriteiten komen te liggen wordt door de politiek bepaalt, maar de kennis hoe we dat kunnen doen ligt bij ons, de techneuten. Het Institute of Chemical Engineers (IChemE) geeft een duidelijk statement af bij de huidige klimaattop in Parijs: "The technologies exist now to deliver massive energy savings and greenhouse gas emission reductions in all five priority areas (i.e. energy efficiency, energy storage and grid management, carbon capture, storage and utilisation, nuclear and sustainable bioenergy). Taken together, they represent a pathway to a decarbonised energy system that can be realised now, as long as the agreement made at COP21 recognises that the time has come for deployment of such technologies.”

 • Marlon van Vuuren
  04.12.2015 - 12:37 uur | Marlon van Vuuren

  Als techneut lees en hoor je vele verontrustende berichten.
  Ik ben blij dat er eindelijk veel aandacht komt nu we realiseren dat wij de wereld leefbaar moeten houden.