Gracieuze en nauwkeurige hybride robotarm

Columns | 449 keer bekeken
Gracieuze en nauwkeurige hybride robotarm

Het verfijnd bespelen van een carillon, voorzichtig eieren oprapen – de robot die op afstand bestuurd wordt of aanwezig is (telepresence-robot) kan het allemaal. Dit type robot is voorzien van een nieuwe soort transmissie. De combinatie van hydraulica en lucht geeft de robot daarbij meer vrijheidsgraden en een grotere nauwkeurigheid en gevoeligheid. Bovendien is de robot lichter en eenvoudiger van ontwerp.

Telepresence-systemen zijn al in verschillende uitvoeringen ontworpen – mechanisch, hydraulisch, pneumatisch; elk met hun voor- en nadelen. Disney Research ontwikkelde een hybride hydraulisch/pneumatisch systeem. In plaats van hydraulica waarmee koppelingen worden geopend en gesloten, wordt de hydraulica hier ingezet voor het heen verplaatsen en de pneumatiek voor de teruggaande beweging. Volgens de onderzoekers is dit niet alleen eenvoudiger maar werkt de lucht ook als een luchtveer die de bewegingen van het mechanisme in goede banen leidt.

In de hybride variant is slechts één motor nodig die overal kan worden geplaatst. Door de combinatie van hydrauliek en pneumatiek is ook het ontwerp efficiënter en economischer: slechts de helft wordt ingenomen door de zware hydauliekslangen. Het resultaat is een licht, snel en behendig systeem, met geringe wrijving. Krachten worden gracieus en nauwkeurig overgedragen. Daarnaast is de hybride-robot veilig. Waar hydraulische leidingen vast kunnen lopen wanneer ze worden uitgeschakeld, kunnen pneumatische leidingen snel worden ontlucht; zelfs geforceerd wanneer de stroom uitvalt. De nieuwste versie van het hybride systeem, heeft Disney Research ontwikkeld als veilige, mensachtig robot. Deze heeft naast een torso, ook twee armen met vier vrijheidsgraden en een hoofd dat voorzien is van stereocamera’s.

De robot maakt gebruik van roterende hydraulische aandrijvingen. De cilinders waarmee de ‘gewrichten’ worden bediend, zijn als master/slave uitgevoerd waarbij een besturingsrobot op afstand achter een muur is geplaatst. De operator bedient de armen van deze besturingsrobot waarbij de hybride robot de bewegingen real-time en nauwkeurig volgt. Dat gebeurt zo nauwkeurig dat zelfs een rauw ei kan worden opgepakt zonder te breken.

De operator zelf draagt een virtual reality headset waarmee hij door de ogen van de robot kan kijken. Met het hoofd, dat twee vrijheidsgraden heeft, kan rondom worden gekeken. Volgens de onderzoeker heeft de robot ongekend vloeiende en snelle bewegingen. Voorlopig wordt de robot nog op afstand bestuurd door een menselijke operator, maar dit zou in de toekomst ook kunnen worden geautomatiseerd.

Wil je weten hoe de robot het eraf brengt? Kijk hier dan naar de video:

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren