In 5 stappen naar een winnende financiële onderbouwing van je project

Expertartikelen | 1004 keer bekeken
In 5 stappen naar een winnende financiële onderbouwing van je project

Volg deze 5 stappen om je project te laten scoren!

De procestechnoloog is in de meeste gevallen een doorgewinterde techneut. Oplossingsgericht, zoals alle techneuten, werkt hij allerlei zaken uit om problemen in fabrieken op te lossen, werkt hij aan de specificatie van een nieuw apparaat of bedenkt hij hoe dingen anders (en beter kunnen). Waar vaak minder lang bij wordt stilgestaan is dat andere mensen binnen de organisatie overtuigd moeten worden dat de voorgestelde verandering nou nét de beste is. Beste betekent in veel gevallen eigenlijk gewoon de meest kosten-efficiënte. Elke organisatie heeft te maken met schaarste in middelen, zoals mankracht en geld. Je kan je geld maar een keer uitgeven en er zijn, afhankelijk van de grootte van de organisatie, vaak meerdere mensen bij dit soort beslissingen betrokken. Ze hebben niet per se hetzelfde belang bij het door jou voorgestelde project. Werk aan de winkel dus. Volg onderstaande stappen en overtuig je publiek met een goed onderbouwd verhaal, waarom jouw project het beste is.


Stap 1: Bepaal de hurdle rate

De hurdle rate is een kengetal dat aangeeft vanaf welk verwacht rendement een belegger de kosten van een investering of project terugverdient. Je kan je geld uiteraard het best inzetten waar je er de meeste waarde voor terugkrijgt tegen een zo laag mogelijk risico. Als het geld van een bank geleend wordt moet de hurdle rate tenminste hoger zijn dan de rente + een opslag die het de moeite waard maakt om je voor het project in te spannen. As het geld van aandeelhouders komt, moet de hurdle rate hoger zijn dan andere projecten waar ze hun geld ook in zouden kunnen investeren.

ik2.jpg

Stap 2: Verzamel harde bewijzen van huidige kosten

In het geval dat er een apparaat vervangen moet worden kan je naar de onderhoudsgeschiedenis kijken: de arbeids- of materiaalkosten (ook reserveonderdelen die op voorraad worden gehouden) die op dit apparaat gemaakt zijn. Tegenwoordig gaat dat vrij makkelijk, want de meeste bedrijven hebben wel een of ander elektronisch ERP programma (bijvoorbeeld SAP of Navision) om alle kosten die op een bepaald apparaat worden gemaakt te kunnen boeken. Zoek ook naar operationele kosten zoals energie- en/of brandstofverbruik, meestal te vinden bij de financiële afdelingen. Bij nieuwe apparaten kan je naar de specificaties kijken wat het energieverbruik etc. is. Voor sommige zaken zal je een waarde moeten schatten als die niet bekend is, maar probeer wel zo eerlijk mogelijk te zijn en zoveel als mogelijk mee te nemen in je overzicht.
ik3.jpg 

Stap 3: Bepaal harde besparingen en andere voordelen

Harde besparingen zijn besparingen die je in harde euro’s kan uitdrukken, bijvoorbeeld omdat je bij een nieuw apparaat minder reserveonderdelen, minder onderhoud of minder energie nodig hebt. Deze besparingen worden meestal uitgedrukt in €/jaar (want ze blijven bestaan gedurende de levensduur van het apparaat). Zachte voordelen zijn niet uit te drukken in geld, maar kunnen wel helpen om het project verder te onderbouwen. Als een apparaat op instorten staat, kunnen veiligheid en betrouwbaarheid ook argumenten zijn om het project uit te voeren.


Stap 4: Vergelijk de oude met de nieuwe situatie
ik4.jpg 
Er zijn een aantal manieren om te bepalen hoe snel een investering terugverdiend kan worden:

1) De terugverdientijd: de periode waarin de investering wordt terugverdiend. Dus als je €100 aan het begin van het jaar investeert en je krijgt €50/jaar terug is de terugverdientijd 2 jaar.

2) IRR (Internal Rate of Return): Wat levert een investering op? Dus als je €100 aan het begin van het jaar investeert en je krijgt €150 aan het eind van het jaar terug dan is de IRR 50% (niet slecht in dit voorbeeld, als je dit vergelijkt met de spaarrente die je bij de bank krijgt)

3) De NPV (Nett Present Value): Hierbij wordt er rekening gehouden dat de waarde van de investering in de loop der jaren afneemt door inflatie. Je krijgt dus bijvoorbeeld nog steeds 50€/jaar terug, maar dat is gebaseerd op anno nu. Als je dit corrigeert voor de inflatie etc. wordt de netto waarde die je terugkrijgt steeds lager. Bij een hurdle rate van 15% is dit €43 (=€50/1,15) na jaar 1, €37 (=€50/(1,15 x 1,15) ) etc.


Stap 5: Presenteer de resultaten

In de stappen hiervoor heb je alles wat je nodig hebt voor een goed onderbouwd verhaal. Men kan nog uiteraard nog steeds anders beslissen, maar jij komt in ieder geval beslagen ten ijs.

Leuk artikel? Help me dan om het artikel te verspreiden door op een of meerdere van de social media knoppen hieronder te drukken.

GRATIS e-book ontvangen: hoezo niet sexy?

Ik vind het belangrijk om veel en helder over procestechnologie te communiceren. Als mensen beter begrijpen wat het belang ervan is, wat je ermee kunt en vooral ook hoe leuk en interessant het is, krijgt het hopelijk de plek die het verdient. Die communicatie bereik ik onder andere door mijn regelmatige columns en een e-book dat ik heb gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg wat procestechnologie inhoudt.

Jij kan dit e-book ook krijgen. Vul je naam en e-mail adres in en download het GRATIS via onderstaande link.
ik5.png

Veel leesplezier!

http://pro6com.nl/aanvraag-e-book/


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren