Kennis onderhoud aan afsluiters vloeit weg

Als producent van test- & reparatie equipment voor afsluiters, merkt Ventil uit Rijswijk steeds meer dat de kennis omtrent deze componenten bij de eindgebruiker verdwijnt. Een slechte zaak, aangezien afsluiters in de procesindustrie een belangrijke schakel vormen in de veiligheid en effectiviteit van een proces. Zowel tijdens het gebruik als het onderhoud.

Eén van de oorzaken ligt in het feit dat onderhoud steeds vaker wordt uitbesteed aan een contractor. Hiermee gaat belangrijke kennis over een specifieke afsluiter in een specifieke situatie, die eerder door de eigen onderhoudsdienst is opgebouwd, verloren. Natuurlijk zijn niet alle contractors over één kam te scheren; maar het is niet meer dan logisch dat het voor een extern onderhoudsbedrijf niet eenvoudig is om van alle soorten afsluiters de vereiste kennis in huis te hebben. Zeker niet wanneer afsluiter fabrikanten regelmatig met vernieuwingen komen.

VCB20_MT5_IMG_0787_1.jpeg

Van producent naar adviseur
Hendrik Jan van der Does, Sales Manager bij Ventil: “We merken het toenemende gebrek aan kennis vooral aan het feit dat onze klanten – bedrijven die een machine zoeken om afsluiters te testen en/of te repareren –in deze tijd niet meer in staat zijn te vertellen wat ze nodig hebben. Steeds vaker weten klanten uitsluitend dat er een testmachine nodig is, maar welke parameters er moeten worden getest, wat het bereik van de testen moet zijn – bijvoorbeeld ten aanzien van afmetingen en drukken – en welke eisen er worden gesteld aan de nauwkeurigheid of mogelijke certificering is niet bekend.

Hierdoor treden we steeds vaker als adviseur op die klanten ondersteunt in het achterhalen van al deze eisen en vervolgens advies uitbrengt over de wijze waarop de testen moeten worden uitgevoerd. Logischerwijs wordt daarbij steeds vaker gekozen voor een machine waarbij het testproces volledig automatisch wordt uitgevoerd en het resultaat van een test een go / nogo resultaat oplevert. Ook voor contractors is dit een voordeel.”

Valve academy
Ondanks het feit dat de testmachines geschikt zijn voor praktisch alle soorten afsluiters en de processen volledig geautomatiseerd kunnen verlopen, blijft kennis van afsluiters nog steeds cruciaal. Zowel voor de gebruiker en de onderhoudsdienst als de engineeringafdeling.

Om die reden is binnen Ventil de ‘Valve Academy’ opgezet. Van der Does: “Middels deze opleidingstak binnen Ventil hebben we de mogelijkheid alle kennis en ervaring die we zelf de afgelopen decennia hebben opgebouwd te delen. We richten ons hierbij op verschillende niveaus en stemmen de trainingen af op de functie van de deelnemer en zijn ervaringsniveau. Daarbij zijn we volledig merkonafhankelijk en focussen vooral op de praktijk. Op deze manier hopen we het kennisniveau bij zowel gebruiker als de onderhouds- en engineeringafdeling weer op peil te brengen waardoor afsluiters de juiste zorg en onderhoud krijgen die nodig is om de effectiviteit en veiligheid van de bijbehorende processen te waarborgen.”

In de verschillende opleidingen komen allerlei soorten afsluiters en onderwerpen aan bod; variërend van open/dicht en veiligheidsafsluiters tot regelkleppen, automatisering, in-situ testen en revisie. Daarnaast zijn er verschillende trainingen voor het testen van vluchtige emissies en het testen van de afsluiters zelf.

Meer informatie op www.ventilvalveacademy.com
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren