Keuze van een smeerolie

In tijden van hoge olieprijzen is het verleidelijk om te kiezen voor een goedkopere smeerolie. Olie is immers olie en smeert altijd nietwaar?

Niet waar.

Sterker nog: smeerolie is te beschouwen als een constructief element van een installatie en kent vele facetten die van invloed zijn op de (optimale) werking in een systeem of component.

Viscositeit
Eén van de belangrijkste facetten is de viscositeit. Viscositeit (of ezelsbruggetje: de stroperigheid) is een mate voor de ‘dikte’ van de olie en zegt dus iets over het smerend vermogen. De keuze voor een olie met een te lage viscositeit zal leiden tot een lage volumetrische efficiëntie, een eenvoudige oververhitting van de vloeistof en een verhoogde pompslijtage. Smeermiddelen met juist een te hoge viscositeit bieden een slechte mechanische efficiëntie, bemoeilijken het opstarten van een systeem en dragen bij aan een verhoogde slijtage door gebrek aan smeermiddel op de juiste plaatsen.

Om de juiste viscositeit van een smeermiddel te bepalen is het daarom belangrijk om de eisen ten aanzien van de minimale en maximale viscositeit bij pompen en motoren te achterhalen; dit is mogelijk bij de fabrikant. Omdat de viscositeit echter ook sterk afhankelijk is van de temperatuur (de viscositeit daalt bij het verhogen van de temperatuur) is het ook belangrijk om de temperatuur van de installatie in bedrijf te kennis. Op basis van deze gecombineerde gegevens is te bepalen wat de hoogste viscositeit mag zijn bij de laagst verwachte temperatuur en omgekeerd. Met deze waarden is in een geschikte tabel de juiste smeerolie te selecteren (weergegeven in een ISO klasse).

Gevoeligheid voor veroudering
Een tweede belangrijke eigenschap van de smeerolie is de mate waarin hij gevoelig is voor veroudering. Veroudering wil zeggen dat de chemische samenstelling van de smeerolie verandert, dat de olie oxideert (reageert met zuurstof waarbij zich zure producten vormen) of dat hydrolyse plaatsvindt hetgeen betekent dat esters worden gekraakt wanneer zij in aanraking komen met water. Ook polymerisatie is een vorm van veroudering.

Wanneer een olie te snel veroudert zal dit invloed hebben op de onderhoudskosten. De olie moet immers vaker worden vervangen. Het is daarom belangrijk om te weten dat veroudering sneller optreedt bij hogere bedrijfstemperaturen en bij een toenemende vervuiling van de olie door onder meer lucht, water en (metaal) deeltjes. Om hierin nóg concreter te worden: iedere 15 °C temperatuurverhoging zorgt voor een halvering van de levensduur van de olie.

Het stabiel en zo laag mogelijk houden van de bedrijfstemperatuur én aandacht voor de reinheidsgraad van de smeerolie zij derhalve aandachtspunten die niet alleen bijdragen aan het verlagen van de onderhoudskosten, maar tevens aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid (en hiermee de output) van een installatie.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren