Kunnen de productiekosten van kankermedicijnen omlaag?

Expertartikelen | 431 keer bekeken
Kunnen de productiekosten van kankermedicijnen omlaag?

Laatst zag ik in het TV-programma De Wereld Draait Door dat Professor René Bernards en internist-oncoloog Jan Schellens de noodklok luiden. Volgens hen zijn kankermedicijnen onbetaalbaar geworden. Deze medicijnen zouden veel goedkoper worden als de medische wereld loskomt van de ‘traditionele’ farmaceutische industrie. Volgens deze experts kan die winst behaald worden door kankermedicijnen niet meer te laten ontwikkelen door farmaceutische reuzen, maar dit in eigen hand te houden en ze te laten produceren door bedrijven van patentvrije medicijnen.

Behandeling voor iedereen
Bernards heeft samen met een aantal collega’s een artikel over hun radicale oplossing geplaatst in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘Cell’. Ik begrijp deze ontwikkeling heel goed. Het is niet voor niets dat de Union for International Cancer control (UICC) dit thema ook in hun programma heeft opgenomen. Zij stellen:

Behandeling voor iedereen: Het recht van toegang tot een kwalitatief goede en effectieve behandeling en zorg, ongeacht waar men woont of over welke financiële middelen men beschikt.

Kosten besparen bij productie kankermedicijnen
Gezien mijn betrokkenheid bij de farmaceutische industrie en de mogelijkheden die ik zie om kosten te besparen met single-use technologie, volg ik deze discussie met grote belangstelling. Door de lage investeringskosten van single-use systemen kun je immers eenvoudiger experimenteren zonder dat je meteen een serie dure apparaten moet aanschaffen. En je hoeft niet meer te reinigen tussen de productieprocessen door. Je bespaart met single-use componenten dus ook op reinigings- en validatiekosten. Dit moet de heren Bernards en Schellens toch als muziek in de oren klinken als ze de productie van kankermedicijnen in eigen hand willen houden.

Medicijn afgestemd op soort kanker
Medicijnen worden steeds meer afgestemd op een specifieke soort kanker / groep patiënten. Dit heeft tot gevolg dat de ontwikkeling van medicijnen zich steeds meer richt op kleine productiehoeveelheden in plaats van bulk. Farmaceuten moeten hun productiesystemen hierop aanpassen en staan ook nog eens voor de uitdaging de kosten te beheersen. Grote farmaceuten missen hiervoor vaak de flexibiliteit.

Tijdswinst
Als single-use systemen worden ingezet bij de ontwikkeling en productie van kankermedicatie, kunnen er snelle omsteltijden van product tot product kunnen worden behaald. Een traditionele opstelling van bijvoorbeeld staal en glas dient zorgvuldig gereinigd te worden tussen de verschillende productieprocessen door. Vervolgens moet de opstelling veelal gesteriliseerd en opnieuw ingesteld en geijkt te worden. Dit kost tijd en tijdens deze werkzaamheden ligt de productie stil. Bij gebruik van single-use hoeft enkel het single-use-gedeelte van de opstelling vervangen te worden en je kunt verder! Dat is goed nieuws, want naast de kostenbeheersing is ook de snelheid bij de productie van kankermedicijnen van levensbelang.

Ik hoop dat het plan van de kankerexperts gaat slagen en dat single-use technologie hieraan een bescheiden bijdrage kan leveren.

Rick Nibte (Twitter @rnibte)

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren