Morning Star: de oplossing voor kristallisatieproblemen?

Columns | 360 keer bekeken
Morning Star: de oplossing voor kristallisatieproblemen?

Vorige maand heeft NL GUTS een bijeenkomst gehouden over kristallisatie waar twee start-up bedrijven een praktische invulling geven aan het oplossen van kristallisatieproblemen. De één door kristallisatie te voorkomen en de ander door die juist in een praktisch jasje te gieten. Vandaag komt de eerste aan bod en de ander de volgende keer. 

De oprichter van Lamp-ion, Martijn Wagterveld, heeft tijdens zijn promotie onderzoek bij Wetsus een nieuw kristal ontdekt. Dat gebeurt niet zo vaak. Het mooie is dat deze ontdekking ook nog een praktisch resultaat heeft. De aanwezigheid van sulfaat in water beïnvloedt het neerslaan van kalk. Dat wisten wij al vanuit het verkalken van warmwater pijpen, warmtewisselaars en membranen, maar wij weten niet goed waarom dat in het ene geval anders gaat dan in het andere geval. Sulfaat doet dat eigenlijk door er een ander kristal bovenop te bouwen. Het resultaat heeft een toepasselijke naam Morning Star. In feite vertraagt deze ster de vorming van calciumcarbonaat kristallen, waardoor zij niet meer neerslaan. Bovendien heeft hij ontdekt dat Magnesium hier effect op heeft.

Wat kun je hier nou mee? Een beetje proceswateringenieur kan met deze resultaten aan de hand van de watersamenstelling de kans op scaling aardig inschatten en wellicht ook hoe het te verminderen. Lamp-ion kan daar bij helpen.

morning-star2.jpg

Met al deze kristalkennis is Lamp-ion begonnen aan het gebruik van ultrasound om kristalvorming in water tegen te gaan. Ultrasound leidt in bepaalde omstandigheden tot cavitatie in water. Daarbij ontstaan vacuümbelletjes die weer imploderen. Lokaal treden dan hoge temperaturen en drukken op met zeer sterke afschuifkrachten en intensieve mengzones. Het werkt zo goed, dat bestaande aanslag hiermee kan worden verwijderd. Lamp-ion werkt samen met WaterWaves BV, een start-up die hiervoor speciaal is opgericht. Samen met VGE kunnen nu UV-C lampen voor desinfectie in bulk vrijgehouden worden van aanslag. De technologie heet WW Ultravibes. www.lamp-ion.nl    www.waterwaves.nl 

Mocht U als gebruiker van scheidingstechnologie lid van NL GUTS willen worden of wilt U als technologieleverancier of als kennisinstelling een technologie presenteren bij NL GUTS, een e-mail is voldoende en ik bel U terug.

Neem hier contact op met Jan Koning

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren