Nanofiltratie: sleutel naar schoon water

Expertartikelen | 1585 keer bekeken
Nanofiltratie: sleutel naar schoon water

In een wereld waarin ruim 1 miljard mensen geen schoon en veilig drinkwater hebben en zo'n 2 miljard mensen zelfs sanitaire voorzieningen ontberen. Daar is het snel, efficiënt en minder kostbaar zuiveren van wateren van onschatbare waarde.

Wanneer de huidige trends in watergebruik zich doorzetten, heeft 2/3 van de wereldbevolking in 2025 niet voldoende water. Dit kan worden opgelost door het waterverbruik te verminderen óf door de hoeveelheid schoon water te vergroten. Dat laatste is mogelijk door slimme innovaties.

Nanofiltratie kan daarbij een belangrijke rol spelen. De ongekend kleine deeltjesgrootte van de nanofilters zorgt voor meer oppervlakte dat in contact komt met het water en dit reinigt met minder druk en temperatuur dan conventionele waterfiltratiesystemen. De lagere druk en temperatuur maken het nanofiltratieproces efficiënter, terwijl de filters langer meegaan dan normale waterfilters.

Nanotechnologie kan worden ingezet voor het verwijderen van sediment, chemische eflluents, geladen deeltjes, bacteriën en zelfs toxische sporen. Nanofiltratiesystemen kunnen ook automatisch de efficiency en het functioneren van de filtermembranen monitoren. Hiertoe wordt continu met nanosensoren een aantal output-parameters gemeten. De nanosensoren zorgen nagenoeg direct voor inzicht in het functioneren. Met die kennis kunnen eventuele problemen sneller en gerichter worden aangepakt en kan het systeem indien nodig weer sneller online worden gebracht. Inmiddels zijn dergelijke membraanfiltratiesystemen ook al op markt. De compacte systemen zijn eenvoudig te installeren en te bedienen. Met de systemen kan nagenoeg overal water worden gezuiverd.

Toepassingen van nanofiltratie blijven uiteraard niet beperkt tot drinkwatertoepassingen. Zo wordt er ook gewerkt aan nanofiltratie van organische bulkmengels waarmee het toepassingsgebied zich ook uitbreidt tot bijvoorbeeld de oliewinning en de voedingsmiddelenindustrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • Robin Severi
    19.05.2015 - 15:38 uur | Robin Severi

    LifeFilta heeft vandaag al een complete range van waterfilter producten op de markt d.m.v. nanofiltratie voor verschillende sectoren als de humanitaire industrie, commerciële & residentiële huiswaterfilters, speciaal ontwikkelde filters voor militaire doeleinden en agrarische toepassingen. Een extra voordeel van onze technologie is dat onze 'hollow fiber membranes' reinigbaar zijn door een uniek Back-Wash systeem!