Nieuwe visie op onderhoud van procesinstallaties

Expertartikelen | 1427 keer bekeken
Nieuwe visie op onderhoud van procesinstallaties

Onderhoud aan procesinstallaties is van cruciaal belang om diverse redenen. Ten eerste borgt het een stukje veiligheid voor zowel de mens (zowel de operators als omwonende) en daarnaast draagt het bij aan een maximale beschikbaarheid van de installaties hetgeen weer een positieve invloed heeft op de continuïteit van een bedrijf.

Bijzonder om te zien is dat onderhoud door bedrijven steeds meer op waarde wordt geschat. Niet voor niets spreken steeds meer ‘knappe koppen’ over onderhoud als een strategische asset in plaats van de – wellicht meer bekende – sluitpost en kostenpost van een bedrijf. In relatief hoog tempo verandert bovendien de visie op onderhoud. Waar eerst preventief onderhoud het summum leek, worden nu geavanceerde systemen ingezet die grote hoeveelheden gegevens verzamelen om ‘voorspellend’ onderhoud mogelijk te maken. Industrie 4.0 met ‘big data’ en ‘Internet of Things’ is een term die in dat kader zeker past.

Vergrijzing

Nu is bovenstaand type onderhoud erop gericht om machines en installaties betrouwbaar en efficiënt te laten draaien. Wie wat verder in de toekomst kijkt, zal zien dat dit niet meer afdoende is. Dit blijkt onder meer uit diverse marktonderzoeken die zijn uitgevoerd door Mainnovation, een adviesbureau dat haar klanten ondersteunt in het aantoonbaar creëren van waarde voor de hele organisatie middels onderhoud. Deze onderzoeken geven aan dat een belangrijk deel van de industriële installaties in Nederland binnen tien jaar het einde van hun levensduur zullen bereiken. Ook binnen de procesindustrie geldt deze veroudering.

Middels een nieuw ontwikkeld onderhoudsmodel – Value Driven Maintenance & Asset Management (kortweg VDMXL) – is te voorkomen dat deze installaties binnen dit tijdsbestek volledig moeten worden vervangen. Dit zou immers voor veel bedrijven – zeker in een tijd van ‘crisis’ – een kostenpost betekenen die niet te overzien is en derhalve zou leiden tot óf sluiting óf onacceptabel onveilige situaties. Deze stap zetten is bovendien van belang om te kunnen (blijven) opboksen tegen opkomende landen die de afgelopen jaren veel nieuwe bedrijven hebben gebouwd en daarbij gebruik konden maken van de laatste stand der techniek.

Onderhoud, levensduurverlenging en modernisering

Het onderhoudsmodel richt zich – kort door de bocht – op een onderhoudsdienst die wordt gezien als ‘verbetermotor’. In dit kader combineert deze afdeling onderhoud met levensduurverlenging, vervanging en modernisering. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een kwantitatief besturingsmodel, een control panel met twaalf KPI’s, branchespecifieke benchmarks en meer dan vijftig best practices. Deze laatste beschrijving geeft wellicht ook direct aan dat het toepassen van dit model om mensen vraagt met minimaal een HBO opleiding en een gecombineerde interesse voor techniek én de financiële en bedrijfskundige kant van onderhoud.

Wie meer wil weten over Value Driven Maintenance & Asset Management kan terecht op

  • iMaintain op 17  maart in Ahoy Rotterdam
  • Conferentie ‘Value Driven Maintenance & Asset Management Conferentie op 24 maart in België
  • Ultimo Congres 2015 op 14 april in Bussum
  • Maintenance 2016 op 20 en 21 april in Antwerpen
  • www.mainnovation.com
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren