Patroons Afhankelijk Onderhoud – of kortweg: PAO

Expertartikelen | 631 keer bekeken
Patroons Afhankelijk Onderhoud – of kortweg: PAO

Onderhoud bestaat in vele soorten en maten en is te baseren op uiteenlopende filosofieën, aannames, praktijkcases enzovoorts. Eén daar van is het Patroons Afhankelijk Onderhoud. Kortweg PAO. Bij dit type onderhoud is het van belang verschillende soorten patronen definiëren die uiteindelijk tot een storing kunnen leiden.

Wanneer deze patronen bekend en beschreven zijn, is het probleem al half opgelost. Door deze patronen namelijk vervolgens te monitoren is er – bij het herkennen van een specifieke fase van zo'n patroon – tijdig in te grijpen.

1. Een bekend patroon dat goed is te monitoren betreft de trillingen in bijvoorbeeld een lager of andere mechanische, bewegende component. Wanneer een machine goed is uitgelijnd, in het juiste werkgebied draait en voorzien is van de juiste smering, zal het trillingspatroon er wezenlijk anders uitzien dan dezelfde machine waar – door welke reden dan ook – bijvoorbeeld lagerschade is opgetreden. Het monitoren van trillingen vereist echter wel kennis en ervaring. Deze zijn nodig om goed te weten welke frequenties moeten worden gemeten en hoe de waarden zijn te interpreteren.

2. Daarnaast neemt PAO vooral ook het gezonde verstand mee in de benadering van onderhoud. Het is namelijk niet alleen een kwestie van data verzamelen en op basis daarvan een voorspelling doen – zoals predictief onderhoud doet – maar ook oog hebben voor afwijkende zaken in het algemeen. Als het bijvoorbeeld regelmatig nodig is een druppeltje olie onder de machine weg te vegen, dan zou het verstandig zijn om na te gaan waar een lekkage zit en deze verhelpen. Ook ruiken, horen en voelen worden meegenomen in het vaststellen van mogelijke patronen en de bijbehorende storingen.

3. En dat gezonde verstand gaat verder. Want net als bij pro-actief onderhoud is het de bedoeling dat iedere afwijking binnen een installatie of machine niet alleen wordt opgelost, maar dat tevens wordt achterhaald waar het euvel vandaan komt. Heeft het te maken met smering, met een kapotte afdichting (en waarom is déze dan weer kapot) enzovoorts.

4. Tot slot zijn patronen ook te vinden in menselijk handelen. Zowel bij de operator als bij de onderhoudsafdeling maar misschien ook bij andere afdelingen of mensen. En daar hoeft zeker geen opzet in het spel te zijn. Een kennishiaat maar ook een machineconstructie die veilig en ergonomisch werken tegenwerkt kan de oorzaak zijn van een patroon dat uiteindelijk tot storingen leidt. Om deze patronen te herkennen én aan te geven, maar ook om PAO in een bedrijf door te voeren, is vaak een cultuuromslag nodig.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren