Reinigen met stoom - 10 tips voor SIP

Ondernemerstips | 2499 keer bekeken
Reinigen met stoom - 10 tips voor SIP

Hygiëne is voor de processing professional van onschatbare waarde. CIP (Clean in Place) en SIP (Steam in Place) zijn daarom veel toegepaste reinigingsmethoden in onder meer de voedingsmiddelenindustrie. De methoden zijn speciaal bedoeld om procesonderdelen te reinigen en te desinfecteren zonder dat deze hiervoor gedemonteerd hoeven worden. 

Clean in place of CIP wordt ingezet om resten van het productieproces te verwijderen. Het gaat dan met name om micro-organismen of sporen die door de verontreiningsresten worden beschermd en daardoor bestand zijn tegen hitte. SIP-reiniging of sterilisatie middels thermische energie of stoom, biedt dan geen uitkomst. Daarom hier enkele tips voor het reinigen via SIP.

1. Verwijder eerst via CIP alle verontreinigingsresten van het proces voordat SIP-reiniging plaatsvindt.

2. Controleer de stoomdruk en -temperatuur zodat u verzekerd bent van verzadigde stoom.

3. Breng de verzadigde stoom zo hoog mogelijk in het te reinigen systeem in zodat eventueel aanwezige gassen gecontroleerd via lager gelegen punten kunnen ontsnappen.

4. Installeer afsluiters en temperatuursensoren op de laaggelegen stoompotten zodat op de lagere procespunten de temperatuur kan worden gemeten. 

5. Gebruik hooggelegen ontluchtingspunten zodat de lucht uit het processysteem volledig gecontroleerd wordt verwijderd.

6. Drukverschillen bij het ontluchten kunnen ertoe leiden dat bepaalde delen niet volledig of goed aan stoom worden blootgesteld waardoor niet alles even steriel wordt. 

7. Wanneer de stoom- en procesflow in dezelfde richting stromen, kan optimaal worden geprofiteerd van het afschot van leidingen. Voorkom slangen, doodlopende en niet-leegstromende punten.

8. Onnodig haasten is onverstandig. Geef systeemonderdelen voldoende tijd om de gewenste temperatuur te bereiken.

9. Let erop dat de stoomflow tijdens de SIP-reiniging het proces kan bereiken zodat de noodzakelijke thermische desinfectie kan worden gerealiseerd.

10. Bescherm de steriele procesdelen tegen condensaat dat uit het systeem wordt afgevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren