Steeds meer stress, maar geen betere resultaten?

Columns | 933 keer bekeken
Steeds meer stress, maar geen betere resultaten?

Ken je er ook zo veel? Ondernemers die keihard werken, maar daar veel te weinig aan overhouden? Niet dat ze verlies lijden, maar ze werken veel meer uren dan ze zouden willen en zitten telkens weer in onzekerheid over de omzet die ze kunnen verwachten.

Door hun onzekerheid gaan ze nog harder werken, nog meer acties bedenken, nog meer piekeren. Terwijl ze eigenlijk het overzicht over hun bedrijf al kwijt waren voor dat ze aan al die nieuwe plannen begonnen. Zo wordt het eigenlijk steeds erger: steeds meer stress, maar geen betere resultaten.

Harder werken is niet de oplossing
Je kunt natuurlijk aan time management gaan doen om je stress onder controle te krijgen. Je productiviteit verhogen. Een methode gebruiken om al je taken weer op een rijtje te krijgen.

Maar dat is niet de echte oplossing. Hoe efficiënt en hyper-productief je ook bent, er zitten nog steeds maar 24 uur in een dag. En er bestaat een grens aan hoe lang je keihard door kunt rennen.

Alleen nog de juiste dingen doen wel
Volgens mij kun je veel beter minder hard gaan werken. Niet zo veel mogelijk doen, maar alleen nog de juiste dingen. De dingen die écht bijdragen aan je succes. De projecten met de grootste kans van slagen. De innovaties waar je klanten al jaren op zitten te wachten.

Weten wat de juiste dingen zijn?
Om erachter te komen wat die dingen zijn, hoef je maar één ding te doen: de doelen voor je bedrijf op een rijtje zetten. En dan bedoel ik niet de omzet die je in 2015 wilt maken, of het percentage waarmee je de marge wilt verhogen. Maar de dingen die je wilt bereiken.

Maak een doelenpiramide
Gebruik hiervoor de doelenpiramide. Nee, dat is niet dat ding van Maslow, maar het heeft er wel wat van weg. De doelenpiramide heeft 3 lagen. Als die alle 3 op elkaar aansluiten, ben je de juiste dingen aan het doen.

Bovenin zet je wat echt telt
In de bovenste laag staan de allerbelangrijkste doelen in je leven en je bedrijf. Je hoeft hier niet veel te schrijven. Houd het bij 1 of 2 dingen die je echt wil doen voordat je het loodje legt.

Bijna alles wat je hierna op gaat schrijven in jouw piramide moet je helpen om op een dag deze doelen te voltooien. Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven: ik ben een liefdevolle vader bij wie mijn kinderen alles kwijt kunnen. Of: ik ben een veelgevraagde mentor voor jonge ondernemers. Of: mijn bedrijf staat in de top 3 van de MKB innovatie top 100.

Schrijf hier de doelen op die echt relevant voor jou zijn over 20 jaar. Je gaat de rest van je leven rondom deze doelen vormgeven.

In de middelste laag: wat je de komende 5 tot 10 jaar wilt bereiken
Hier schrijf je op wat de belangrijkste dingen zijn die je nodig hebt om je primaire doelen te bereiken. Dat kunnen gewoonten zijn. Als jij bijvoorbeeld een liefdevolle vader wil zijn, is het slim om regelmatig tijd te maken voor je kinderen. Om naar ze te luisteren, om samen nieuwe ervaringen op te doen (of het nou een uurtje vissen is, of een reis met het hele gezin naar Nieuw-Zeeland).

Wil je een innovatief voorbeeld zijn voor het technisch MKB, dan moet je misschien alvast eens nadenken over het opzetten van een eigen R&D team. Probeer ongeveer 5 doelen in deze laag op te schrijven.

En onderin: je korte termijn doelen & projecten
Schrijf nu je korte termijn doelen uit. De dingen die je de komende weken of maanden op de planning hebt staan. Daar horen ook die dingen bij die je al zo vaak heb vervloekt en die iedere week weer meeschuiven op je agenda omdat je er niet aan toekomt.

Denk aan zakelijke doelen zoals het voorbereiden van een afspraak met een klant, het terugbellen van leveranciers en dat gesprek dat je met je teamleider wilt voeren over de opvolging van een actie om meer klanten te werven. Maar vergeet je persoonlijke doelen niet. Een paar kilo afvallen, een barbecue organiseren en een biertje drinken met je vrienden, je vrouw eens verrassen door 's avonds te koken (of haar lievelingsafhaal mee te nemen).

Tenslotte: schrappen!
We leven allemaal in het nu, dus de korte termijn doelen zijn de dingen waar we dagelijks mee bezig zijn. Het belangrijkste om te onthouden is dat 'korte termijn' iets anders is dan 'kortzichtig'. Dus als het jouw ultieme doel is om een liefhebbende vader te zijn, dan is het logisch om de kortzichtige doelstelling 'donderdagavond overleggen met die leverancier' te vervangen door de korte termijn doelstelling 'donderdagavond thuis eten'.

De moeilijkheid zit 'm niet in het opschrijven van je doelen (al kan dat best een uitdaging zijn). Wat echt moeilijk is, is zorgen dat de lagen van jouw piramide op elkaar aansluiten.

Passen je doelen voor de komende 5 tot 10 jaar allemaal bij de doelen in de top van je piramide? En passen al je acties en korte termijn doelen bij de doelen in de middelste laag?

Alles wat niet aansluit op de laag erboven, streep je weg
Aan jou de taak om alle acties die niet in jouw piramide passen te schrappen. Als je piramide af is, zou je vanuit elke actie in de onderste laag een lijn naar boven moeten kunnen trekken. Alle projecten en doelen die niet passen bij een doel in de laag erboven, kun je doorstrepen.

Wil jij niet langer zo veel mogelijk doen, maar alleen nog de juiste dingen? Alleen nog werken aan de taken en projecten die écht bijdragen aan je succes?

Heb je er hulp bij nodig? Laat het me gerust weten!

Martine Teeselink - Outdo
Tel. 06 3717 3039

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • D Beijaard
    03.06.2015 - 08:44 uur | D Beijaard

    Goed begin van de dag!
    Thx.