Stretch inktvis-huid geeft verschillende kleuren

Expertartikelen | 509 keer bekeken
Stretch inktvis-huid geeft verschillende kleuren

Echt bekend is het niet, maar inkvissen en octopussen onderscheiden zich niet alleen door hun tentakels, maar ook door hun huid die van kleur verandert. Die eigenschap wordt binnenkort waarschijnlijk gedeeld met robots. 

Onderzoekers van de Cornell Universiteit hebben namelijk een elektro-luminiscerende rubber ‘huid’ ontwikkeld die licht in verschillende kleuren uitstraalt. Tegelijkertijd kan de rubber huid tot zes keer zijn oorspronkelijke lengte worden opgerekt. De huid, de hyper-elastische lichtgevende condensator, bestaat uit drie lagen: twee lagen hydrogel elektroden met daartussen een siliconenmatrix.

De siliconenlaag bevat kleine deeltjes zinksulfide die weer gedoteerd zijn met verschillende overgangsmetealen. Wanneer een elektrische stroom door de elektroden en de matrix loopt, lichten de metalen verschillende kleurgolflengten op. Koper geeft bijvoorbeeld blauw licht en magnesium geel. Daarnaast verandert de capaciteit van de matrix wanneer deze wordt vervormd. Hierdoor herkent de lichtgevende condensator dat hij wordt aangeraakt en verandert tegelijkertijd van kleur.

Het klinkt allemaal als een leuk speeltje voor een feestje, maar de technologie heeft een aantal zeer praktische toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen robots in de gezondheidszorg het materiaal gebruiken om de temperatuur en de polsslag van een patiënt te tonen. Bovendien kunnen robots zich op deze manier ‘uitdrukken’. Die zichtbare emoties zouden wel eens belangrijk kunnen worden naarmate de robot een steeds belangrijker deel van ons leven gaat vullen. Door ‘emoties’ zichtbaar te maken, kan de mens-robot-interactie volgens de onderzoekers verder verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren