Tien tips voor energiebesparing rond CIP

Expertartikelen | 1258 keer bekeken
Tien tips voor energiebesparing rond CIP

Met het thermisch reinigen van procesvaten, leidingen en appendages in de voedingsmiddelen branche (Cleaning in Place) is veel energie en water gemoeid. Waar liggen besparingsmogelijkheden? 

Hier volgt een tiental tips:

  1. Het optimaal ontwerp van zowel waterbuffers, reactoren, toe- en afvoerleidingen en appendages door te streven naar minimale volumes, het voorkomen van afzettingsplaatsen en warmteverliezen (door isolatie);

  2. Minimaliseren van het aantal reinigingscycli zoals toepassing van grotere batches of optimalisatie in volgorde in producten (van kritisch naar minst kritisch);

  3. Het verkorten van de lengte van reinigingscycli door bijvoorbeeld verkleining van de marge in de vervuilingsgraad, het continu monitoren van de vervuiling van het vrijkomende afvalwater en/of het aanpassen van de cyclus aan het specifieke product;

  4. Het verlagen van de reinigingstemperatuur door toepassing van chemicaliën;

  5. Optimale keuze en positionering van sproeiers om met minimale waterhoeveelheden toe te kunnen;

  6. Hergebruik van het vrijwel schone water uit de laatste fase van reiniging voor de eerste reinigingsstap;

  7. Optimalisatie van de aanmaak van reinigingswater door bijvoorbeeld recirculatie (in deellast) of hergebruik van reject water van Reversed Osmose systemen;

  8. Het gebruik van een lokale CV-ketel in plaats van stoom (met een lager opwekkingsrendement en leidingverliezen) om het reinigingwater na/op te warmen;

  9. Het verzamelen van afvalwater op verschillende temperatuurniveaus zodat directe warmterugwinning (of hergebruik) door het toepassen van warmtewisselaars om het verse voedingswater voor te warmen mogelijk is;

  10. Het toepassen van warmtepompen om de beschikbare restwarmte (zie voorgaande) op te peppen naar een hoger temperatuurniveau;
Vraag Jan Grift van Energy Matters om de huidige kosten en besparingsmogelijkheden in kaart te brengen. www.energymatters.nl
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren