Top-5 aandachtspunten bij ‘Shutdown’

Ondernemerstips | 1940 keer bekeken
Top-5 aandachtspunten bij ‘Shutdown’

Een geplande shutdown 'valt' vaak al niet lekker in de 'ivoren toren'; laat staan een onverwachte! Kost immers veel tijd en geld. Vijf tips om de pijn te verzachten, aldus Jason Beck, Director of Life Sciences.

1: Planning
Tegenstrijdige belangen horen bij het planningsproces. Breng die belangen in kaart en creëer ruimte voor onderhandelingen. Bewaak het kritieke pad met realisme. Accepteer geen activiteiten in een té korte tijd. De planning is geen compromis, maar een doel voor allen.

2: Coördinatie
Zorg voor een eindverantwoordelijke die leiderschap toont en knopen door kan en wil hakken. De decisionmaker moet tenminste 20% ruimte in het budget hebben. Het team bepaalt het succes! Besteed dus tijd aan teambuilding.

Betrek het volledige team (interen en extern) bij de verdere detaillering van 'workflows' en verantwoordelijkheden. Zorg voor een logische fasering. Beschrijf de volgorde waarin systemen in- en uit dienst gesteld worden. Vergeet niet rekening te houden met wettelijke procedures ten aanzien van veiligheid en hygiëne.

Heldere en volledige communicatie met direct en indirect betrokkenen is van groot belang. Dat geldt ook voor toegangsregelingen en voorzieningen tijdens rusttijden.

Denk na over werkzaamheden die niet tot de shutdown behoren, maar misschien wel handig zijn om tegelijkertijd te doen (schilderen, kleine verbouwingen enz.)

3: Procurement
In overeenkomsten met derden is het van belang zaken juridisch goed te regelen. Maar juridisch waterdichte afspraken zijn niet per definitie ook volledig helder voor de mensen die de klus moeten klaren. Licht toe en verduidelijk! En let op de voertaal!

4: Uitvoering
Zorg voor regelmatige en volledige afstemming. Voeg 'communicatie', 'kwaliteit', 'safety' en 'security' tot het team behoren.

5: Opstarten
Het uur van de waarheid! Het moment ook waar blijkt dat 99% af net zoveel betekent als 0% gereed! Alles moet nu écht gereed zijn om risico- en foutloos te kunnen opstarten.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren