Varnish in smeeroliesystemen

Binnen de procesindustrie worden regelmatig hydraulische- en smeerolie installaties ingezet. Installaties die nauwkeurig moeten worden onderhouden om problemen te voorkomen. Een probleem dat steeds vaker lijkt voor te komen is varnish. Maar wat is varnish. Waar komt het vandaan en – als belangrijkste – hoe is het probleem op te lossen?

Wat is varnish?
Varnish is een plakkerige, bruinachtige substantie die in hydraulische en smeerolie systemen diverse problemen kan veroorzaken, waaronder een verminderde smering en het vastlopen van componenten.

Waar komt varnish vandaan?
Varnish ontstaat door chemische (oxidatie) reacties in de olie. Het oxideren van olie gebeurt door de invloed van aanwezige vervuiling in de olie in de vorm van bijvoorbeeld metaaldeeltjes, vocht, zuurstof of andere gassen. Oxidatie vindt ook plaats door plaatselijke verhitting van de olie in het smeeroliesysteem (hot spots), elektrostatische ontladingen (ESD) of bij cavitatie en/of micro-dieseling.

Waarom een groeiend probleem?
Varnish komt meer voor dan 'vroeger' omdt de groep II (III en IV) oliën minder oxidatiebijproducten kunnen vasthouden dan groep I. Daarnaast hebben deze groepen een lagere geleidbaarheid waardoor sneller elektrostatische ontladingen ontstaan. Ook het feit dat smeeroliesystemen tegenwoordig schoner en droger zijn bij hogere flows vergroot de kans op elektrostatische ontladingen.

Andere oorzaken van meer problemen dóór varnish liggen in het feit dat de eisen die aan rotating equipment en de bijbehorende smeersystemen worden gesteld steeds hoger worden. Ook de smeeroliesystemen zelf worden kleiner (of blijven gelijk terwijl het vermogen van een installatie groter wordt). De smeerolie heeft hierdoor vaak te weinig tijd in de smeerolietank om te ontgassen.

Hoe op te lossen?
Het verwijderen van varnish uit een smeeroliesysteem gebeurt in drie stappen. In de eerste stap wordt vrije varnish verwijderd die aanwezig is in de vorm van sludge/slurrie middels dieptefiltratie. In stap twee wordt de neergeslagen plakkerige varnishlaag van systeemcomponenten verwijderd door deze bloot te stellen aan olie die nog niet verzadigd is met varnish. Onverzadigde olie is te realiseren door toepassing van een SVR (Soluble Varnish Removal) filter gebaseerd op ICB (Ion Charge Bonding) techniek.

In de derde stap wordt een nieuwe opbouw van varnish voorkomen door toepassing van een Varnish Removal filterunit waarin een ICB filter en een dieptefilterelement zijn opgenomen. Het geheel wordt als bypassfilter toegepast over het smeerolie- of hydraulische systeem.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • Bart Hulshof
  04.06.2015 - 10:45 uur | Bart Hulshof

  Van deze kant ook 'goed artikel' Marjolein. Dit is al vele jaren een probleem en ook vele bedrijven zijn er op ingesprongen om hier een oplossing voor aan te dragen in vorm van filtratieachtige apparatuur. De kunst is om vooral de bronaanpak niet te vergeten en uitsluitend te gaan 'dweilen'. Dit helpt de algehele 'Reliability' maar beperkt vooruit.

 • Kees Veltman
  13.05.2015 - 17:48 uur | Kees Veltman

  Wat een mooi artikel Marjolein. Dit artikel helpt zeker mee tot meer begrip en om op de juiste manier naar je systeem te kijken. Kijk eens naar het volgende YouTube filmpje van Fluitec.
  https://www.youtube.com/watch?v=M11bBp969go

  Groetjes,

  Kees Veltman

 • Astrid van Ballegoy
  12.05.2015 - 14:51 uur | Astrid van Ballegoy

  Goed artikel Marjolein. Geïnteresseerden die meer willen lezen over het oplossen van problemen die kunnen ontstaan door varnish, attendeer ik graag op deze 2 blogs van mijn collega Corné Balvert.

  http://www.hitma-filtratie.nl/blog/2013/04/125188-varnish-verwijderen-what-you-see-is-what-you-get

  http://www.hitma-filtratie.nl/blog/2013/12/149776-varnishfiltratie-twee-of-drie-weten-meer-dan-een

 • Corne Balvert
  12.05.2015 - 12:06 uur | Corne Balvert

  Beste Marjolein,

  Helemaal eens met bovenstaande artikel! Tijdig herkennen en acteren op varnish scheelt (productie)tijd en geld. Inmiddels zien we aan het aantal aanvragen voor varnish analyses dat het steeds meer wordt speelt in de markt en dat er behoefte is naar vroegtijdig aantonen en oplossen van het probleem.

  Mvrgr,
  Corne Balvert
  HITMA Filtratie BV