Verkiezingen: Welke partijen gaan voor innovatie, techniek en onderwijs?

Columns | 1157 keer bekeken
Verkiezingen: Welke partijen gaan voor innovatie, techniek en onderwijs?

15 maart zijn de verkiezingen en ik zweef nog. Gelukkig is er voor twijfelende lieden zoals ik de Stemwijzer. Met frisse moed en een kop kamillethee binnen handbereik startte ik m’n laptop op om de 30 stellingen naar eer en geweten te beoordelen. De onderwerpen die in de Stemwijzer aan bod komen zijn voorspelbaar. Natuurlijk houden zaken als immigratie, de pensioenleeftijd, gezondheidzorg en meer of minder asfalt de hele natie bezig, maar het viel me op dat er nauwelijks tot geen aandacht is voor innovatie en onderwijs.

Kansen creëren
Onbegrijpelijk! Innovatie, onderwijs en technologie zijn onlosmakelijk verbonden met de hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Waarom komen deze onderwerpen dan niet aan bod in de Stemwijzer? Welke partijen creëren kansen voor creatieve geesten, ontdekkers, vernieuwende denkers en wereldverbeteraars? Daar wil ik op stemmen en ik wil een stemwijzer die me laat zien hoe ik met mijn stem Nederland vooruit help.

Alternatieve stemwijzer
Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatieve stemwijzer. En die is er gelukkig. Vakblad De Ingenieur presenteert samen met de ingenieursorganisatie KIVI en de chemische verenigingen KNCV en VNCI de Technische Stemwijzer. Aan de hand van de thema's klimaat, energie, economie, onderzoek, onderwijs, mobiliteit, gezondheidszorg en informatiemaatschappij inventariseert de Technische Stemwijzer de standpunten van de politieke partijen die bij de vorige verkiezingen een Kamerzetel wisten te behalen.

Blijven ontwikkelen
De Ingenieur heeft de partijen 40 stellingen voorgelegd met de mogelijkheid een toelichting te geven. Ik vind het belangrijk om te weten wat de plannen van de politieke partijen zijn. Want om in de toekomst concurrerend en duurzaam te zijn, moet Nederland blijven investeren in innovatie. We staan op dit moment dan wel op de 5e plaats van het Innovation Union Scoreboard (innovatielijst van de Europese Commissie), maar we kunnen nu niet achteruit leunen. Er is werk aan de winkel om uitdagingen als verduurzaming, wereldwijde voedselproblemen en vergrijzing het hoofd te bieden. Het huidige kabinet heeft tenslotte niet voor niets via het Toekomstfonds extra geld beschikbaar gesteld voor innovatieve MKB'ers en voor belangrijk onderzoek voor toekomstige generaties.

Maatschappelijke uitdagingen
De Technische Kieswijzer is geen samenvatting van de partijprogramma's, maar juist een aanvulling hierop. Waar staan de partijen voor als het aan komt op technische vraagstukken? En ook al bracht de Technische Stemwijzer me in dezelfde richting als de ‘standaard’ stemwijzer, als het om innovatie, duurzaamheid en onderwijs gaat, kom ik toch uit bij een andere nummer één.

Tja, en dat brengt me dan toch weer aan het twijfelen. Grote kans dat ik blijft wikken en wegen tot ik 15 maart met het rode potlood in het stemhokje sta, maar nu wel op basis van aanvullende standpunten die ik belangrijk vind.

Astrid van Ballegoy (Twitter @Astrid_Hitma)

P.S.     PVV en 50plus hebben niet deelgenomen aan de Technische Stemwijzer van De Ingenieur en zijn daardoor ook niet in de uitslag opgenomen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren