Voor- en nadelen van luchtgedreven membraanpompen in de procesindustrie

Expertartikelen | 1788 keer bekeken
Voor- en nadelen van luchtgedreven membraanpompen in de procesindustrie

In de procesindustrie wordt een groot aantal verschillende pompen toegepast voor het verpompen van een diversiteit aan media. Een type pomp dat veel mogelijkheden biedt is de zogenaamde luchtgedreven membraanpomp. In dit type pomp wordt gebruik gemaakt van twee membranen die om-en-om pneumatisch (met lucht) worden aangestuurd. Hierdoor ontstaat afwisselend een pers- en zuigproces waardoor uiteindelijk het betreffende medium wordt verpompt.

Een belangrijk voordeel van dit type pomp is dat er media met uiteenlopende viscositeiten zijn te verpompen. Dus niet alleen waterachtige substanties, maar ook dikke pasta’s, stropen en slurries. Bovendien is het geen probleem wanneer er ook vaste delen in het medium aanwezig zijn. Of het nu gaat om harde delen in afvalstromen of bijvoorbeeld aardbeien in de yoghurt. Voor deze ‘lastige’ media zijn de pompen veelal voorzien van kogels of kleppen die voorkomen dat de pomp verstopt raakt of media achterblijft.

Specifiek voor de procesindustrie is het bovendien een voordeel dat luchtgedreven membraanpompen beschikbaar zijn in uiteenlopende materialen waardoor ze ook geschikt zijn voor het verpompen van bijvoorbeeld agressieve of giftige media. In deze gevallen is van sommige fabrikanten gebruik te maken van een pomp met een dubbel membraan waarmee wordt voorkomen dat deze agressieve of giftige media in de omgeving terecht kunnen komen. Wanneer de membraan aan de vloeistofzijde scheurt is een tweede membraan als backup gereed. Hierdoor kan het proces in principe gewoon doorgaan en is er voldoende tijd om het benodigde onderhoud in te plannen.

Mobiel

De toepassing van lucht als aandrijfmedium biedt eveneens belangrijke voordelen. Ten eerste is het een schoon medium waarbij men – qua omgeving – niet bang hoeft te zijn voor de gevolgen van lekkages. Áls er luchtlekkages zijn is dit hooguit nadelig voor de capaciteit van de pomp en het energieverbruik. Er ontstaan geen problemen voor de natuur of het product wat in de betreffende omgeving wordt bereid (bijvoorbeeld voedsel of medicijnen). Daarnaast biedt lucht de mogelijkheid om de pompen ook mobiel toe te passen. Ze worden dan ook regelmatig gebruikt in de agrarische-, voedings- en (petro)chemische industrie voor het leegpompen van tanks.

Nadelen van het gebruik van perslucht zijn de relatief hoge energiekosten. Elektrische varianten zijn wat dat betreft zuiniger maar wel duurder in aanschaf en onderhoud, vaak niet intrinsiek veilig, niet mobiel én vereisen een aparte regeling.

Tot slot zijn luchtgedreven membraanpompen zelfaanzuigend én mogen onbeperkt drooglopen. Voor sommige applicaties kan dit een belangrijk voordeel zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • giel klaver
  22.03.2016 - 11:37 uur | giel klaver

  Ook een probleem is :
  Dat je een duidelijke puls hebt in de leiding,en dat is prima op te lossen door twee pompen tegelijk op een leiding te monteren,en gelijktijdigheid, komt nagenoeg niet voor.
  Nog een voordeel is dat het systeem onder druk blijft zonder dat de pomp werkt,en het blijven hangen van de stuur plunjer is gelukkig ook opgelost door de producenten.
  Met een windketel kan de puls onderdrukt worden maar dat geeft een extra vervuilingsgang.

  Kon met twee duimse pompjes Plakkaatverf verwerken met een productie van 500 ton per jaar,6 seconden per liter productie.
  Begon met testen in de begin jaren 70 toen die pompjes nog alleen werden ingezet in de vuil water pomp werk.

  Groet Giel Klaver

 • Lammert Veenstra
  08.03.2016 - 13:11 uur | Lammert Veenstra

  Ik vind het artikel niet erg grondig; ik kan zo wat dingen noemen die niet genoemd zijn:
  bv dat bij gebruik van een membraan pomp de flow pulserend is; dat kan voor sommige (doserings-) toepassingen een probeem zijn. Ook is de opvoerhoogte van een membraan pomp beperkt door de lucht druk. Een voordeel van een membraan pomp is/kan zijn dat je de(pulserende) flow dmv de luchtdruk(reduceerventiel) gemakkelijk kunt regelen.