Wat doe jij voor de 17 Werelddoelen?

Columns | 581 keer bekeken
Wat doe jij voor de 17 Werelddoelen?

De 17 Werelddoelen gaan ons allemaal aan en toch denk ik dat maar weinig mensen ze direct paraat hebben. Ik fris je geheugen even op. In 2015 stelden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties deze doelen op om ervoor te zorgen dat de wereld in 2030 voor iedereen een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven.

Belangrijkste thema’s
VN-medewerkers reisden de hele wereld rond om meningen te peilen. Bijna 7,8 miljoen mensen hebben gestemd op de voor hen belangrijkste thema’s. Dit resulteerde in de lijst met 17 doelen.

2030
De plannen zijn groots: voor 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Om dat te bereiken is een goede samenwerking nodig tussen bedrijven, niet-gouvernementele organisaties, overheden, universiteiten, scholen en burgers.

Rol industrie
Ook industrie, innovatie en infrastructuur maken deel uit van de Werelddoelen. Een veerkrachtige infrastructuur stimuleren en duurzame industrialisatie en innovatie bevorderen, valt onder het negende doel. Eén van de belangrijkste problemen die we moeten aanpakken, is klimaatverandering. En daar kan de industrie natuurlijk een belangrijke rol bij spelen.

Out-of-the-box
Hoe gaan we deze doelen met elkaar behalen? Daar zijn goede ideeën en slimme oplossingen voor nodig. Creativiteit en ‘out-of-the-box-denken’. Mogelijkheden zien en niet de beperkingen. En bij wie kom je dan uit? Juist, de jeugd!

17 Doelenprijsvraag
Daarom bedacht ondernemer Anne-Marie Rakhorst na de succesvolle campagne 17doelendiejedeelt.nl speciaal voor kinderen van 6 t/m 17 jaar de ‘17 Doelenprijsvraag’.

Dit is de uitdaging voor de jongeren: Bedenk een oplossing voor een eerlijke, schone en veilige wereld in 2030. Uit alle inzendingen selecteert een vakkundige jury drie ideeën die vervolgens met professionele begeleiding worden ontwikkeld. Op 1 juni, de Internationale Dag van het Kind, worden de winnaars van de ‘17 Doelenprijsvraag’ bekendgemaakt.


Wat kun jij doen?

Niet alleen kinderen, maar iedereen kan natuurlijk z’n steentje bijdragen. Jij ook! Op grote en kleine schaal, op school of in bedrijven. Maar ook in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met de keuzes die je maakt als consument.

Werelddoelenprijsvraag promoten
Je kunt ook helpen de Werelddoelen bekender te maken. Deel ze bijvoorbeeld via de sociale media of promoot de 17 Werelddoelenprijsvraag. Vraag kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud of ze een goed idee hebben voor een eerlijke, schone en veilige wereld en of ze mee willen doen aan de prijsvraag. Het is toch hartstikke gaaf dat jongeren op deze manier echt invloed hebben op hun toekomst!

Astrid van Ballegoy (Twitter @Astrid_Hitma)

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren