Zon-Zone: plannen voor zonnepaneleneiland in Zuid-Holland

Expertartikelen | 1230 keer bekeken
Zon-Zone: plannen voor zonnepaneleneiland in Zuid-Holland

Een zonnepaneleneiland op het Oostvoornse Meer in Zuid-Holland. Dat is het voornemen van een burgercollectief in de gemeente Westvoorne. Want grond is duur, terwijl de aanwezige waterpartijen voldoende ruimte bieden. Het idee is niet nieuw, maar wel uniek voor Nederland.

Hij had geen toepasselijkere achternaam kunnen hebben: Lex Mooiweer. Mooiweer, gepensioneerd chemisch technoloog, is mede-initiatiefnemer van het plan een drijvend eiland met zonnepanelen in het Oostvoornse Meer vlak bij de gemeente Westvoorne aan te leggen. Een niet onbelangrijk detail is dat een veld van vijf hectare van deze panelen evenveel energie opwekt als één windmolen. Mooiweer vertelt dat de gemeente Westvoorne in goede samenwerking met haar inwoners projecten van de grond wil krijgen die noodzakelijk zijn, maar door gebrek aan mankracht blijven liggen. “Zoals het verduurzamen van het energiegebruik in de gemeente. Samen met mijn compagnon hebben we daar op ingespeeld door dit project aan te melden. Om duurzaamheid te kenteren en het project acceptabel voor de burgers te maken, gaat voor de financiering de gedachte uit naar een coöperatievorm. Burgers kunnen zich daarbij aansluiten. Het is dan hun eiland.” Mooiweer voegt eraan toe dat je met een dergelijke constructie de financiering niet helemaal rond krijgt, maar dat hij in gesprek is met ‘ter zake kundigen’ om een weg uit te stippelen die leidt tot succes. “Belangrijk is dat ook de lokale politiek de plannen omarmt, wat een conditio sine qua non is, omdat de duurzaamheidseisen nogal stringent zijn. Er moet gewoon wat gebeuren!”

Mooiweer zegt niets te veel; zo ligt het project nog op de tekentafel en zijn er nog tal van hobbels te nemen. “Een project als het onze moet ook interessant zijn voor andere waterrijke gemeentes, waterschappen en Rijkswaterstaat. Daarom gaan we eerst voor een proefopstelling van circa anderhalve hectare waarvoor plaats voor zo’n duizend panelen. Of om in megawattpiek (MWp) te spreken: 0,265. Belangrijk naast de elektraopbrengst is het effect op de flora en fauna, de afscherming van recreanten, vandalen en vrij winkelende lieden, de uitstraling en de reacties van burgers en natuurorganisaties.” Om het in perspectief te plaatsen, wijst Mooiweer erop dat het Oostvoornse Meer (zie kader) een wateroppervlakte kent van meer dan 250 hectare en veel gebieden heeft waar recreanten noch watersporters komen. “Zelfs als er een eiland van tien hectare wordt neergelegd, is het effect op andere activiteiten aldaar nihil.”

Hydrelio
Gevraagd naar de technische details merkt Mooiweer op dat in landen als Japan, Brazilië, Australië, India, Engeland en de VS al drijvende zonnepaneleneilanden zijn gerealiseerd. Sommige vast, sommige mee draaiend met de zon, hoog boven het water of vlak erop, en met uiteenlopende technische ontwerpen. Mooiweer en zijn collega concentreren zich op het Hydrelio-systeem van de Franse firma Ciel et Terre. “Een modulair systeem bestaande uit holle houders van HDPE (hogedichtheidpolyetheen) voor de panelen (laag op het water liggend waardoor de platen koel blijven en daardoor een hoger rendement halend) en holle tussenstukken om de platen bereikbaar te maken. De verschillende blokken zijn uiterst licht en gemakkelijk aan elkaar te bouwen zonder de noodzaak grote kranen in te zetten. Elke plaat heeft zijn eigen micro-omvormer, wat weliswaar duurder is dan de standaardoplossing van een omvormer per deelproject, maar waardoor het totale veld minder storingsgevoelig is.” Om er nog aan toe te voegen dat het Hydrelio-systeem een beproefd en windtunnel-getest systeem is waarvan in de wereld eind dit jaar zo’n 110 MWp zal zijn geïnstalleerd.

Dan toch nog even terugkomen op zijn achternaam, die het project hoopvol moet stemmen. Mooiweer: “Oostvoorne valt voor wat betreft zonuren in de categorie Vlissingen. Dat wil zeggen de hoogste notering in ons land.”


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oostvoornse meer
Het Oostvoornse Meer is een recreatiegebied met diep en helder (brak-)water dat sinds jaar en dag een oefenplaats is voor sportduikers. De grootte van het meer (270 hectare) bedraagt circa tweeënhalve kilometer bij vier- tot negenhonderd meter; de diepte varieert tussen de twintig en 35 meter, met enkele putten van meer dan veertig meter. Het Oostvoornse meer behoort tot de provincie Zuid-Holland en ligt bij Brielle in het Rijnmondgebied.
Bron: Wikipedia

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megawattpiek
1 Megawatt piekvermogen, ook genoemd het geïnstalleerde vermogen, duidt het maximale vermogen van een zonnepaneel aan onder optimale omstandigheden. In één uur kan een installatie van 1 MWp dus maximaal 1 megawattuur zonnestroom produceren.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (4)

Reageren
 • lex mooiweer
  13.07.2016 - 21:26 uur | lex mooiweer

  merijn,kees, er zijn al meerdere eilanden van deze uitvoering in de wereld, ook vlak bij hier in de UK. Vervuiling wordt niet expliciet genoemd, en doordat de panelen gescheiden zijn met een looppad zijn ze gemakkelijk bereikbaar om ze te reinigen ( en indien nodig te repareren).
  pieter, we gaan zeker op jullie site kijken. je bent tenslotte nooit te oud om iets te leren. heb de mail meteen doorgezet naar mijn groep. wacht nu op hun reacties.

 • Merijn Hartog
  12.07.2016 - 16:21 uur | Merijn Hartog

  Zou de panelen wel onder een iets scherpere hoek zetten. Nu gaan er allemaal vogels op zitten die bovendien de hele boel onder schijten! ;)

 • kees van den Burg
  12.07.2016 - 14:03 uur | kees van den Burg

  goed plan zal best werken, heb nog wel een probleem of liever gezegd ik heb nog nooit een electromonteur in een duikerspak gezien om een reparatie uit te voeren.
  ga zo door, vriendelijke groet, Kees

 • Pieter Siekman
  12.07.2016 - 11:05 uur | Pieter Siekman

  Beste Lex,

  Een heel mooi initiatief. Het zou geweldig zijn als je het van de grond krijgt.

  Overigens is het niet uniek voor Nederland, kijk maar op http://www.lingewaardenergie.nl/nieuws/156-omgevingsvergunning-voor-drijvend-zonnepark-lingewaard.

  Als je meer wilt weten neem dan gerust contact met mij op via de website van Lingewaard Energie.

  Met vriendelijke groet, Pieter Siekman