3D grafeenvormen 10 keer sterker dan staal

24.01.2017 | Branchenieuws | 516 keer bekeken
3D grafeenvormen 10 keer sterker dan staal

Poreuze 3D-vormen van grafeen die zijn ontwikkeld door wetenschappers van het Amerikaanse MIT zijn 10 keer sterker dan staal maar vele malen lichter. Een wereld aan toepassingsmogelijkheden lijkt daarmee open te gaan.

Het nieuwe materiaal is ontwikkeld door grafeenvlokken samen te persen en te laten versmelten. Dit leidde tot een krachtige structuur waarvan de vorm lijkt op die van koralen. Het sponsachtigs materiaal heeft een dichtheid van slechts 5 procent en een sterkte die 10 keer groter is dan die van staal. In de tweedimensionale vorm wordt grafeen gezien als het sterkste materiaal aller tijden. Tot nu toe bleek het echter moeilijk om die tweedimensionale sterkte nuttig te maken in driedimensionale materialen.

Uit het onderzoek blijkt dat de ongewone geometrische configuratie van de 3D-vormen van crucialer belang is dan het materiaal zelf. Dat zou kunnen betekenen dat vergelijkbare sterke, lichtgewicht materialen van verschillende materialen zijn te maken zolang de geometrische kenmerken maar hetzelfde zijn.

Onderstaande video gaat verder in op het onderzoek en de mogelijkheden ervan.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 14.04.2017 - 11:11 uur | Roland de Vicq

    Een product vd toekomst en echt duurzaam en ecologisch met een enorm potentieel door zijn fenomenale chemische, fysische en mechanische eigenschappen.
    Graag nog de nodige info om het in grote industriële hoeveelheden betaalbaar te maken. TU Delft is hier mee bezig ?