3D-printen: denk aan veiligheid!

16.04.2015 | Branchenieuws | 979 keer bekeken
3D-printen: denk aan veiligheid!

Nog onontgonnen terrein vraagt om aandacht.

3D-printen -breder en beter beschreven als Additive Manufacturing- is al een aantal jaren bezig met een snelle opmars. Na een grote hausse in de media beginnen nu in industriële omgevingen de eerste toepassingen zichtbaar te worden. Tijd om ook eens stil te staan bij minder vaak belichte aspecten. Eén daarvan is veiligheid en gezondheid.

Snelle groei
Met een markt die geschat wordt op zo'n 45 miljoen euro (professionele en consumentenmarkt), is het 3D-printen nog niet spectaculair te noemen. Maar de vaart zit erin en het ziet er naar uit dat die er voorlopig niet uitgaat. De investeringen door met name buitenlandse producenten zijn stevig te noemen en hebben in binnen- en buitenland al geleid tot tal van opvallende resultaten. Met alle positieve toepassingen en ervaringen, zou je bijna vergeten dat het werken met 3D-printers gebaseerd is op poeders. Poeders waarvan de deeltjesgrootte en de samenstelling ultrafijn zijn en veel weg hebben van fijnstof.

Voorkomen stoflongen
Met name de betaalbare, stand-alone desktop varianten beschikken daarbij niet over een afzuiginstallatie of filterunit. De kreet 'stoflongen van de toekomst' zou daardoor wel eens werkelijkheid kunnen worden. Afzuiging is overigens niet alleen van belang om de eigen longen schoon te houden. Wie zich de stofexplosies uit bijvoorbeeld silo's herinnert, zal begrijpen dat een dergelijke catastrofe zich ook in andere omgevingen kan voordoen. Fijnstof en een ontstekingsbron zijn hiervoor voldoende. Daarom moet bij het werken met 3D-printers hier voortdurend aandacht voor zijn.

Persoonlijke bescherming
Wie met de ultrafijne poeders van 3D-printers werkt, zal zich dan ook moeten beschermen. Dat begint door een degelijke afzuiginstallatie en filtratie. Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor de persoonlijke bescherming: handschoenen en een (stof-)masker zijn minimale ingrediënten voor de eigen gezondheid.

Zoekt u een optimaal afzuigsysteem? Kijk dan ook eens bij Herding Filtertechniek. Zij bieden u de ideale filterinstallaties voor stofafzuiging op de werkplek.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren