60 miljard verspilling voorkomen

14.04.2015 | Branchenieuws | 595 keer bekeken
60 miljard verspilling voorkomen

Innovatie als drijfveer.

Binnen de Europese voedingsmiddelen en agrarische industrie gaat jaarlijks zo'n 60 miljard euro verloren aan voedsel dat in de leveringsketen 'van boer tot bord' verloren gaat en de consument niet bereikt. Dat biedt veel kansen voor bedrijven die de voedselverspilling willen aanpakken en innovatie inzetten om de verliezen tegen te gaan.

Veel van die verspilling vindt plaats bij en tussen bedrijven uit de voedingsmiddelen- en agrarische industrie, aldus de Rabobank. Niet alleen tijdens de teelt, maar ook na de oogst -bij de verwerking, opslag en distributie- treden verliezen op. In nagenoeg de helft van alle gevallen zijn de producenten verantwoordelijk voor maar liefst de helft van die verspilling.

Innovatie doorslaggevend
Daar liggen dan ook interessante besparingsmogelijkheden. Besparingen die al snel kunnen oplopen tot miljarden euro's. Innovatie kan daarbij van doorslaggevend belang zijn. Met name bij het oogsten en verwerken van gewassen, het verpakken van het voedsel en de versproductie zijn die besparingen te realiseren. Met innovatie zou alleen al op deze terreinen jaarlijks zo'n 10 miljard euro kunnen worden bespaard. Bij die cijfers is nog geen rekening gehouden met de besparingen die bij consumenten mogelijk zijn. Al met al zouden zo de EU-ambities om in 2025 30 procent minder voedsel te verspillen, kunnen worden ingelost.

Versterken positie
Wie inzet op innovatie kan dat ook gebruiken voor marktpositionering of versteviging van de marktpositie. Innoveren om verspilling van voedsel te voorkomen of te verminderen blijft echter wel een uitdaging; al was het alleen maar om het feit dat degene die het meest investeert in innovatie niet direct degene is die daar ook het meeste van profiteert. Wanneer een retailer de versheid van zijn producten wil monitoren, dan zullen de groothandel, het verpakkingsbedrijf en in sommige gevallen ook de teler daarvoor in relevante technologie moeten investeren. Het is dan de vraag of die investeringsbehoefte groot is: een reductie in verspilling kan er immers voor zorgen dat de retailer minder afneemt.

Aanpak in de keten
De sleutel voor deze lastige spagaat voor vermindering van voedselverspilling ligt in het verkennen en verzilveren van de bijkomende voordelen die innovatie brengt. Daarnaast zijn business modellen nodig waarmee de voordelen én kosten van investeringen in verspillingsreductie beter worden gedeeld. Bedrijven in de voedingsmiddelen- en agrarische industrie die inzetten op vernieuwende vormen van samenwerking binnen de leveringsketen, profiteren op vele manieren. Niet alleen vermindering van de verspilling maar ook de verbeterde productconsistentie, verbeterd voorraadbeheer en logistieke flexibiliteit zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren