Aardbevingen voor procesindustrie professionals?

04.05.2015 | Branchenieuws | 527 keer bekeken
Aardbevingen voor procesindustrie professionals?

Door de recente aardbeving in de buurt van de Nepalese hoofdstad Kathmandu, rijst de vraag of technische hulpmiddelen de catastrofe hadden kunnen verkleinen.

Voor procesindustrie professionals misschien 'off topic' aan één kant, aan de andere kant is het risico in Nederland niet uit te sluiten. Weliswaar zijn de gemeten schokken in Groningen slechts een fractie van die tijdens #NepalEarthquake, maar daardoor nog niet te verwaarlozen.

Meten
Seismologische veranderingen in de aardkorst en het aardoppervlak zijn meetbaar. Zowel in Japan als in Californië is veel expertise beschikbaar. Moderne systemen zijn in staat om aardbevingen te detecteren vóórdat een gebied getroffen wordt. Bij een aardbeving ontstaan eerst zogenaamde P-golven (primair). Die veroorzaken relatief weinig schade, maar geven wel informatie over de sterkte en het epicentrum. De S-golven (secundair) volgen later en veroorzaken de meeste schade en de maatschappelijkeontwrichting.

Detectie
Over de projectie van detectoren valt in het algemeen weinig te zeggen. In Japan is de gemiddelde dekking per detector een cirkel met een diameter van 20 km. Afhankelijk van de mogelijkheid en beschikbaarheid om aan te sluiten op internet, bedraagt de investering ca. $ 20.000,- per detector.

EarthquakeSensor.jpg

Waarschuwen
Na een melding is snelle actie noodzakelijk. Alhoewel dit alles te maken heeft met de kracht van de aardbeving, is een typische tijd van een beving op 100 km afstand, ongeveer 20 seconden. Snelle actie is nodig.

Procesindustrie
Het oudste waarschuwingssysteem bevindt zich in Mexico City (1991). Systemen van die generatie zijn vooral bedoeld sirenes aan te sturen. Modernere systemen grijpen direct in op systemen en processen bij overheid en particuliere bedrijven. In Japan worden treinen automatisch tot stilstand gebracht. In Californië worden afsluiters in drinkwater- en brandstofleidingen bestuurd en bij luchthavens worden noodprocedures in werking gesteld. Bij productiebedrijven wordt de 'shut down' van processen automatisch geïnitieerd.

> Meer informatie

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren