Algen in brood: een bron van eiwit

05.08.2015 | Branchenieuws | 1955 keer bekeken
Algen in brood: een bron van eiwit

Algen zijn zeer voedzaam, gezond en blijken vol eiwitten en omega 3-olie te zitten. De groene kleur in brood is misschien even wennen, maar de algen bolletjes van Bakkerij Rooderijs gaan als warme broodjes over de toonbank. 

Meester bakker Leo Jansen bakte gisteren een stuk of 600 broodjes met algen. Hij vertelt: "Voor een klant doen wij zoetwateralgen speciaal in de broodjes, hamburger buns genaamd, dit is puur voor het hoge eiwitgehalte en het is een vleesvervanger voor vegetarische mensen".

Onze aarde is te klein om in de toekomst negen miljard mensen van dierlijke eiwitten te voorzien. Er is te weinig landbouwgrond beschikbaar. Maar niet alleen dieren hebben eiwit, planten maken het ook. En het kleinste plantje op aarde, de alg, die zit er propvol mee. 

Rene Wijffels, hoogleraar algentechnologie WUR, vertelt: "De algen hebben een productiviteit die veel hoger is dan van landbouwgewassen. Bovendien kan je ze groeien op zeewater, je hebt dus geen zoetwater nodig. Dit is een gewas wat mogelijk voor de toekomst heel ver kan komen, een echte concurrent voor de huidige landbouwgewassen." 

Grote verwachtingen heeft Rene Wijffels van het kleinste gewas op aarde. Op het algenpark van de Universiteit Wageningen is hij samen met zijn studenten op zoek naar de beste techniek om zoveel mogelijk algen te kweken voor de laagst mogelijke prijs. Hij vertelt: "Er is een grotere behoefte aan olie en eiwit, wat je met de huidige gewassen wellicht niet voldoende kan produceren, wat ook niet duurzaam is en wat leidt tot ontbossing. We zijn op zoek naar een alternatief wat wel duurzaam is en wat wel de massa kan produceren op termijn." 

De algen mogen dan wel klein zijn, maar zonder algen is er geen leven op aarde. Het zijn plantaardige cellen die zonlicht direct omzetten in biomassa. In algen zit een veelvoud van zeer gezonde bouwstenen als eiwit, omega 3-vetzuren, anti-oxydanten en koolhydraten.
En bij de omzetting van licht in biomassa produceren ze ook nog eens de helft van alle zuurstof op aarde. Kortom, een plantje om rekening mee te houden. 

Een ander kostbaar goedje wat in de alg zit is omega 3-vetzuren. Nu eten wij nog vis om aan deze vetzuren te komen. De vis maakt deze vetten ook niet zelf, die krijgt ze binnen via het eten van alg. Door de Omega 3 vetzuren nu direct uit de alg te halen, hebben we die vis helemaal niet meer nodig. 

Bekijk hier de video van EenVandaag, waar de techniek wordt uitgelegd hoe de broodjes worden gekweekt voor menselijke consumptie.

Bron: EenVandaag

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Marcel P
  11.08.2015 - 10:23 uur | Marcel P

  Goed verhaal, maar wel graag uit bronnen citeren waar men spellingcontrole gebruikt!

 • Anneke van der - van Sar - Vliet
  10.08.2015 - 11:25 uur | Anneke van der - van Sar - Vliet

  Goedemorgen,

  Waar kan ik deze bakkerij vinden?
  Ik wil hier graag meer over weten.
  Bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Anneke van der Sar - van Vliet