Batterij-noodstop voorkomt oververhitting en brand

02.02.2016 | Branchenieuws | 466 keer bekeken

Onderzoekers aan de Stanford Universiteit hebben een lithium-ion batterij ontwikkeld die automatisch uitschakelt voordat hij oververhit raakt en weer automatisch start wanneer hij weer voldoende is afgekoeld. 

Met deze eenvoudige uitbreiding op de bestaande batterijtechnologie kunnen brandjes in elektronische apparatuur worden voorkomen. De technologie functioneert als een noodstop of zekering zoals we die kennen uit de meterkast thuis.

Wetenschappers zijn al een tijdje op zoek naar een oplossing voor het mogelijke brandgevaar van lithium-ion batterijen. Daarbij worden zelfs brandvertragende middelen ingezet. Tot nu toe waren alle pogingen echter zonder echt succes. De batterij van Stanford is de eerste die in staat is om meerdere keren te stoppen bij verhitting en te starten bij afkoeling zonder dat de prestaties achteruitgaan.

De oplossing ligt in het gebruik van puntige nanodeeltjes nikkel die voorzien zijn van een grafeencoating. De deeltjes bevinden zich in een film van elastisch polyethyleen en zijn aangebracht op een van de batterij-elektrodes. Zo lang de nanodeeltjes in de film fysiek contact met elkaar hebben kan de stroom zonder onderbrekingen blijven doorlopen.

Wanneer de batterij echter warmer wordt dan 70 ºC rekt de polyethyleenfilm uit en expandeert. Hierdoor verliezen de deeltjes het contact met elkaar waardoor de stroom niet meer verder kan en de batterij wordt uitgeschakeld. Zodra de temperatuur van de batterij weer gedaald is tot beneden de 70 ºC krimpt de film weer en maken de deeltjes onderling weer contact. De stroom kan er vervolgens weer gewoon doorheen lopen.

De temperatuurdrempel kan eenvoudig worden verhoogd of verlaagd door het aantal nanodeeltjes meer of monder te maken of door een ander polymeermateriaal te kiezen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren