Waar vraag naar is, daar vinden innovaties plaats - en dus doet de 'botsbestendige drone' haar intrede. Elios, zoals de naam luidt, is bedoeld voor het inspecteren van gevaarlijke en moeilijk bereikbare industriële toepassingen. Steven Verver, directeur van het bij de Elios betrokken bedrijf RoNik Inspectioneering, licht toe. 

Is er een speciale reden om de botsbestendige drone Elios te noemen? 
Steven Verver: "Waarom hij Elios heet, weet ik niet. Het heeft vast iets met de Griekse goden Helios of Eleos te maken."

Wat is de rol van RoNik in het Elios-project? 
"Ons doel is om van drones gemeengoed te maken bij industriële inspecties. Over een tijdje heeft elke site haar eigen drone! De Elios-voetbaldrone, zoals wij 'm noemen, is een stap in die richting. Hij is honderd procent veilig. Iedereen kan er mee werken, je hebt helemaal geen dronepiloten (operators) meer nodig. RoNik verzorgt de uitrol van Elios in de Benelux, inclusief verkoop, implementaties, trainingen en onderhoud. Ook leveren we een software-oplossing om de door de drone verzamelde data veilig in op te slaan."  

Elios geldt als ‘botsbestendig’. Wat betekent dat? 
"Elios is de enige volledig botsveilige drone ter wereld. Er bestaan wel andere drones met zogeheten propeller guards (een ring die ter bescherming van omstanders om de propellers ligt), maar daar heb je weinig aan omdat de drone snel omklapt en crasht als je ergens tegenaan botst. Elios kan zonder problemen van boven, onderen of van de zijkant tegen objecten aan botsen. Omdat hij langs wanden of plafonds rolt, komt hij veilig en snel bij moeilijk bereikbare plekken, zoals opslagtanks, ketels, ovens, chemische installaties, daken, scheepsruimtes, brugdekken, schoorstenen en tunnels. In de industrie, ja, ook in de procesindustrie, bestaan duizenden van dit soort omgevingen."

Uit welk materiaal is Elios opgetrokken? 
"Uit een ingenieus 'voetbalframe' van carbon – vandaar voetbaldrone -  dat om de drone heen gebouwd is. De drone is kardanisch in dit voetbalframe opgehangen, waardoor hij altijd rechtop blijft. Elios maakt gebruik van een slimme, digitale radioverbinding, waardoor de operator buiten kan blijven terwijl de drone de ruimte binnenvliegt. Bij een opslagtank is zelfs buiten een mangat van slechts een halve meter te blijven staan, wat de veiligheid en snelheid van het werken verhoogt. Verder heeft 'ie een thermografische camera aan boord, die 180 graden omhoog en omlaag kijkt. En dankzij scherpe leds kan de drone in het pikkedonker vliegen."

En dit vindt binnenshuis plaats?
"Elios is inderdaad bedoeld voor indoortoepassingen, hoewel hij ook buiten zou kunnen vliegen. Je hebt dan wel te maken met de stringente droneregelgeving in Nederland, waarbij vrijwel de gehele Randstad als vliegomgeving is uitgesloten in verband met de aanwezigheid van Schiphol en Rotterdam Airport."

Hebben zich al bedrijven uit de procesindustrie gemeld?
"Er is veel interesse vanuit grote chemische bedrijven. Opslagterminals, energiebedrijven, offshore-bedrijven... Dergelijke organisaties kennen veel gevaarlijke en besloten ruimten die met de drone eenvoudig en snel zijn te inspecteren. Een voordeel daarvan is dat je de downtime van installaties aanzienlijk verkort. Ook is in veel gevallen het bouwen van steigers of het inzetten van rope access niet meer nodig. Asset owners kunnen eenvoudig zelf snel moeilijk bereikbare plekken bekijken vóórdat er personeel heen gestuurd wordt. Hierdoor zijn onderhoudswerkzaamheden efficiënter in te plannen. (…) Ik heb het intussen even nagevraagd en het antwoord op de naam Elios is: 'Helios is the Greek god for the sun, and when spherical Elios turns her lights on, it really is a small sun!' Duidelijk, lijkt me."

RoNik Inspectioneering 
RoNik Inspectioneering is een bedrijf gespecialiseerd in het toepassen van robotica bij industriële inspectie in de olie en gas-, energie-, en procesindustrie. Elios, een ‘botsbestendige drone’, is ontstaan uit een samenwerking tussen RoNik Inspectioneering en de Zwitserse dronefabrikant Flyability. Elios is als betaversie verkrijgbaar; in het eerste kwartaal van 2017 verschijnt de commerciële versie. Prijs: ca. 25.000 euro.
www.inspectioneering.eu

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
  • 11.04.2017 - 11:43 uur | Norbert Stellaard

    Prachtig product. Binnen ons bedrijf maken ook wij veelvuldig gebruik van deze techniek. De elios is daar een welkome aanvulling bij. Helaas kent Nederland een zeer strenge wet- & regelgeving. Gelukkig hebben wij na veel inspanning alle papieren op orde om binnen de Process- en Chemische industrie te mogen vliegen met de drones. Ook mogen wij als 1 van de weinige vliegen binnen de 50m zone's en hoger dan 400ft. Deze laatste is voor ons erg handig bij het inspecteren van bijv een flaretip of een windturbine.
    Mooi om te lezen dat de markt een en ander oppakt.