Communicerende gevels: ideaal voor communicatie in lawaaierige procesomgevingen?

08.10.2015 | Branchenieuws | 714 keer bekeken
Communicerende gevels: ideaal voor communicatie in lawaaierige procesomgevingen?

Met een interactieve gevel doet de College of Art & Design University haar naam eer aan. Het ontwerp van de gevel is gebaseerd op kaartgegevens van de omgeving. Iemand die het gebouw passeert, kan de informatie, die in de gevel is verwerkt, lezen door deze te fotograferen.

Is dit de eerste stap op weg naar een of procesomgeving die via de muur met werknemers communiceert? Of een ideale mogelijkheid om binnen lawaaierige procesomgevingen toch te communiceren met werknemers en bezoekers? Bijvoorbeeld als het om veiligheidsprocedures, werkinstructies en methoden of belangrijke procesinformatie gaat! 

De gevel van het gebouw, ontworpen door architectenbureau Bortolotto, is deel bedoeld om de lokale gemeenschap bij de verbouwing van de universiteit te betrekken. Hiertoe zijn de geografische gegevens van de onderwijsfaciliteiten in kaart gebracht. De gegevens zijn zodanig geordend dat zij op de gevel van het gebouw passen. Verbindingswegen tussen verschillende onderdelen van de universiteit worden duidelijk aangegeven. Het geheel geeft een intrigerende beeld dat de bezoeker uitnodigt om te kijken en te fotograferen.

366602.jpg

De gevel wordt opgetrokken uit aluminium panelen die op een metalen constructie worden aangebracht. Het patroon wordt hierop gewaterstraald en geeft daarmee een beeld van geperforeerd gaas. Omdat het patroon nergens wordt herhaald, kan hierin informatie worden verwerkt die voorbijgangers kunnen lezen.15484774.jpg

Naast het gebouw verschijnt er een mobiele app die de verschillende patronen herkent. Wie een deel van de gevel fotografeert, krijgt de bijbehorende informatie vervolgens via de app automatisch gepresenteerd. Wie weet, vormt de gevel de eerste opstap op weg naar communicatie via wanden en gevels van gebouwen. Zo levert het Nederlandse NOE-Betonvormgeving grafisch beton. Hierbij kunnen grafische afbeeldingen of patronen tijdens het storten van prefab-beton in het betonoppervlak worden aangebracht. De techniek leent zich bij uitstek voor gevels, wanden en trottoirs.

Wat denkt u, zullen communicerende gevels een vlucht gaan nemen in de procesindustrie?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren