Cybersecurity-oplossingen voor procesomgevingen

27.07.2015 | Branchenieuws | 461 keer bekeken
Cybersecurity-oplossingen voor procesomgevingen

Industriële producenten worden overal ter wereld geconfronteerd met cybersecurity, dat een serieuze bedreiging vormt voor de veiligheid en beschikbaarheid van procesomgevingen. 

De meeste internationaal opererende bedrijven benaderen deze bedreigingen vaak nog voor iedere plant afzonderlijk. Zo worden bijvoorbeeld beveiligingspatches voor besturingssystemen en antivirus-updates per plant geïmplementeerd. Hierdoor kan het beveiligingsniveau per plant sterk verschillen.

Bij het securitymanagement voor besturingssystemen besteden leveranciers veel aandacht aan het valideren van de beveiligingspatches en antivirus-bestanden voordat deze worden geïmplementeerd. Hiermee wil men voorkomen dat de betreffende beveiligingsmaatregelen de werking van hun systemen beïnvloedt. Deze aanpak is echter ook gecompliceerd, omdat veel plants verschillende besturingssystemen en -apparatuur van uiteenlopende leveranciers of verschillende generaties van hetzelfde systeem gebruiken. Dat vraagt om een nieuwe, bedrijfsbrede en geïntegreerde aanpak van het beheer van systeembeveiliging.

Leveranciers van IT-systemen en van industriële besturingssystemen bundelen daarom hun krachten. Het standaardiseren van de beveiligingspraktijk en het minimaliseren van de kwetsbaarheid van besturingssystemen staan daarbij centraal. Een voorbeeld van zo’n gezamenlijk iniatief is SecurePlant; een standaardoplossing waarmee OS-patches en antivirus-bestanden voor besturingssystemen worden geleverd, inclusief real time, proactieve monitoring en helpdesk-functies om deze oplossing te beheren. Beveiligingspatches en virus-bestanden die door de leverancier zijn gecertificeerd, worden via een SecureCenter gedistribueerd naar de SecureSite op iedere plant. De realtime, proactieve monitoringmogelijkheid maakt centraal beheer van beveiliging mogelijk. Dit soort beveiligingsoplossingen zijn interessant voor nagenoeg iedere procesomgevingen, ongeacht de grootte, ligging en faciliteiten.

Niet oninteressant zijn de mogelijkheden om  op basis van de gecombineerde technologie en ervaring van IT en procesbesturingssystemen kunnen tevens industriële automatiseringsoplossingen worden ontwikkeld. Daarbij kan worden gedacht aan remote systeemonderhoud, remote assetmanagement en Big Data op basis van een beveiligd remote toegangsplatform. Hiermee kunnen bedrijven sneller beslissingen nemen, de total cost of ownership verlagen en 'operational excellence' bereiken.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren