De 10 best gelezen artikelen van 2015

21.12.2015 | Branchenieuws | 747 keer bekeken
De 10 best gelezen artikelen van 2015

Nog even en dan sluiten we het jaar 2015 (hopelijk) allemaal feestelijk en knallend af. Wij van de redactie vonden het een mooi jaar :).

December is de maand van de lijstjes dus hebben wij voor u een jaaroverzicht gemaakt waarin we terugblikken op de 10 meest gelezen artikelen van 2015. 

1. Don Quichotte vs. windmolens
Molens en Spanje? Dat was toch Don Quichotte? Niet meer alleen. Want Nederland - hét land van de molens - zou wel eens serieuze concurrentie kunnen krijgen. Van (wind)molens zonder wieken dan wel te verstaan. Of beter gezegd: van windgeneratoren. 
Lees verder

2. Razendsnel 3D printen
3D printen is het laagje voor laagje opbouwen van een voorwerp. Een 3D printer moet afhankelijk van het voorwerp honderden tot duizenden laagjes leggen. En dat duurt even. Amerikaanse onderzoekers vinden dat 3D printen sneller kan. Daarom vonden ze een nieuwe methode uit, een die gebruikt maakt van een bijzondere vloeibare substantie.
Lees verder

3. Consument steeds bewuster van suikers in voedingsmiddelen
Leuzen als ‘’zelfs in brood zit suiker’’ doen vermoeden dat de kennis van toegevoegde suikers, ondanks de etiketten op voedingsmiddelen, voorheen klein was. Consumenten zijn zich echter steeds bewuster van suikers in alledaagse voedingsmiddelen.
Lees verder

4. Machine van Melkunie produceert melk die 7 dagen vers blijft
Melkunie heeft een nieuwe machine ontwikkeld die melk produceert die zeven dagen vers blijft na openen van het pak. Na twee jaar is het Melkunie gelukt om de formule te vinden die de houdbaarheid van melk verdubbeld. Sinds de derde week van januari zijn de nieuwe machines in gebruik.
Lees verder

5. Gevaren van hoge druk injectie
Medewerkers in de procesindustrie kunnen te maken krijgen met situaties waarin zij in aanraking kunnen komen met vloeistoffen of gassen onder hoge druk. Gelukkig geen dagelijkse kost, maar toch valt mij op dat voor veel mensen niet duidelijk is wat er gebeurt wanneer een hogedruk injectie plaatsvindt. Het is dan ook belangrijk te weten hoe er gehandeld moet worden mocht zo’n situatie zich voordoen.
Lees verder

6. Discussie: de schaduwzijde van nanotechnologie
Nanotechnologie maakt het mogelijk te werken met deeltjes in de grootteorde van een miljardste van een meter. Dat maakt het weer mogelijk om 'nano-producten' uit te rusten met zeer hoogwaardige eigenschappen. Nanotechnologie mag dan een waanzinnige innovatie van de wereld om ons heen beloven, velen vragen zich nog af of zij in alle gevallen veilig is toe te passen.
Lees verder

7. 3D goud printen zet verdienmodel sieradenindustrie op zijn kop
Een industrietak die in een hoog tempo 3D printtechnologie integreert, is de juwelenindustrie. Voor deze industrietak is 3D printen een echt disruptieve technologie, omdat de techniek de ontwerpers en producenten in staat stelt zaken heel anders aan te pakken dan tot nog toe mogelijk was. Ook ontstaan er nieuwe verdienmodellen door consumenten bij het design te betrekken.
Lees verder

8. Infographic: Internet of Things van A tot Z
In eerdere artikelen bespraken we al de komst van Smart industry, Internet of Things en de manier waarop de nieuwe technologie de industrie betreedt. In deze infographic alle informatie over Internet of Things op een rijtje: Internet of Things van A tot Z.
Lees verder

9. Trend: drones inspecteren industriële omgevingen
Dat onbemande vliegtuigen ('drones') van toenemend belang zijn voor Defensie en opsporingsdiensten, is geen nieuws meer. Dat diezelfde drones een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan kwaliteit en efficiency bij onderhoudswerkzaamheden is wél nieuws.
Lees verder

10. Afvalgas = Kassa: CO2 wordt kostbare grondstof
Kan een ‘klimaat-killer’ als CO2 ook een waardevolle grondstof worden? Een recent onderzoeksproject aan de Finse universiteit van Aalto lijkt dat te bevestigen. Onderzoekers van de universiteit zijn erin geslaagd om CO2 te gebruiken voor de productie van een minerale voorloper waarmee kunststoffen en verven kunnen worden vervaardigd.
Lees verder


Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren