De 'groene' Deltawerken van Nederland

07.07.2015 | Branchenieuws | 794 keer bekeken
De 'groene' Deltawerken van Nederland

De Deltawerken bieden Nederland al zo'n 60 jaar bescherming tegen overstromingen uit zee. Dit hoogstandje van Nederlandse baggerbouw wordt nu ook de oogappel van de 'groene wereld'. 

Vijf enorme turbines gaan samen de grootste commerciële getijdeninstallatie in de wereld vormen. De turbinebladen zijn vervaardigd van hoogwaardige composieten. Een pluim op de hoed van de Nederlandse maakindustrie.

De Deltawerken zijn wereldwijd bekend en rollen bij menige handelsmissie over de tong wanneer de baggerbouwkunde van ons land moeten worden geïllustreerd. Binnenkort kunnen de Deltawerken ook worden meegenomen in duurzaamheidsmissies nu de Oosterscheldekering wordt ingezet om energie op te wekken. In dit deel van de Deltawerken stroomt het water hard waardoor deze zich bij uitstek leent voor het opwekken van getijdenenergie. Op het vaste ritme van eb en vloed doen zich bij de Oosterscheldekering zeer krachtige waterstromen voor die middels turbines worden benut voor het veilig en voorspelbaar opwekken van elektriciteit. De turbines krijgen een totale capaciteit van 1,2 MW. Daarmee kan in de stroombehoefte van zo'n 1000 huishoudens worden voorzien.

De turbinebladen zijn een Nederlands product en worden vervaardigd van composieten. Holland Composites tekent voor de productie van de bladen die door ingenieursbureau Solico zijn ontwikkeld. Aan de turbinebladen worden hoge eisen gesteld als het om sterkte en levensduur gaat. Dit heeft geleid tot een dikwandige composietenconstructie. Het realiseren van dergelijke constructies is geen sinecure. Het Nederlandse bedrijf kon hier bogen op haar ervaring met de composiet sonar domes die zij eerder ontwikkelde en inmiddels decennia lang ervaring mee heeft. Deze uitstekende bolvormige delen onder de voorplecht van (marines)schepen bestaan uit een enkele composietconstructie, dus zonder secundaire verbinding. De wanddikte, variërend van 20 tot 80 mm, biedt daarbij uitstekende bescherming tegen slamming en trillingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (1)

Reageren
 • Jen Deelstra
  14.07.2015 - 13:50 uur | Jen Deelstra

  Geachte meneer,mevrouw;
  Als oud scheepswerktuigkundige, en huidig werktuigkundige in de industrie, heb ik grote belangstelling voor het water turbinewerk wat u gaat bouwen in de Oosterschelde -kering. Zou u mij wat meer Technische informative kunnen sturen over het Technisch ontwerp van deze installatie en de tijdspanne dat dit waterwerk gebouwd en in gebruik wordt genomen?
  U bij voorbaat dankend voor de moeite verblijf ik met een vriendelijke groet,

  Jen Deelstra
  Engineer CIT
  Rockwool NL, Roermond