De kokosnoot als aardbevingbestendig bouwmateriaal?

01.08.2016 | Branchenieuws | 372 keer bekeken
De kokosnoot als aardbevingbestendig bouwmateriaal?

Ooit geprobeerd een kokosnoot te kraken? Dan weet je inmiddels wel hoeveel moeite dat kost. Onderzoekers van de Universiteit van Freiburg (Duitsland) hebben onderzoek gedaan naar de bast van de kokosnoot om te achterhalen waardoor ze zo taai zijn. De resultaten van hun onderzoek kunnen de opstap zijn naar nieuwe bouwmaterialen die beter bestand zijn tegen aardbevingen.

De bast van een kokosnoot bestaat uit drie lagen: de leerachtige buitenlaag, de vezelachtige binnenlaag en een harde laag aan de binnenzijde die de zich ontwikkelende zaailing in het hart van de kokosnoot beschermt.

Met behulp van compressiemachines en een slinger onderzochten wetenschapppers op welke manier de buitenste laag de inslagenergie verdeelt. Hieruit bleek dat de vaten van het vasculaire systeem van de kokosnoot een ladderachtige structuur aanneemt. Deze vasculaire bundels verspreiden de energie door scheuren over de gehele lengte af te voeren. Hierdoor wordt voorkomen dat de energie zich rechtstreeks naar de binnenzijde kan verplaatsen.

Men hoopt nu dat deze vasculaire bundels nagemaakt kunnen worden door textielvezels in beton op te nemen.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren