Doorvoering vangt schokken op

20.03.2017 | Branchenieuws | 357 keer bekeken
Doorvoering vangt schokken op

In industriële procesomgevingen evengoed als in woningen en kantoren komen we ze aan de lopende band tegen: doorvoeropeningen. Openingen in muren en vloeren waardoor buizen en kabels van de ene ruimte naar andere lopen. En uit oogpunt van brandveiligheid of waterdichtheid dienen die openingen ook steeds te worden afgedicht. Daarvoor zijn inmiddels talloze systemen op de markt. 

Maar hoe gedragen die zich als bij vibraties, grote schokken, grondverschuivingen of zelfs aardbevingen? Blijven de installaties daarna ook nog gewoon betrouwbaar werken of beschermd tegen brand en water?

Een Nederlands bedrijf uit Aalten heeft daar een oplossing voor gevonden met een systeem dat bestaat uit rubberen slangen en kit. De resterende ruimte in de doorvoeropening naast de kabels en/of buizen wordt opgevuld met de slangen en aan de voorzijde afgewerkt met de afdichtingskit. Een van de kenmerkende systeemeigenschappen is de ductiliteit of vervormbaarheid - een kenmerk dat juist voor het opvangen van schokken of aardbevingen  van vitaal belang is.

De kunst hierbij is om een materiaal te ontwikkelen dat kan vervormen zonder te breken maar dat wel krachten kan opnemen. Het NOFIRNO-systeem, zoals het wordt genoemd, is daartoe in staat. Een bijkomend voordeel, dat zeker in aardbevingsgevoelige en industriële procesomgevingen van belang is, is de grote brandwerendheid.

De aardbevingsbestendigheid van het NOFIRNO-systeem werd aangetoond aan de hand van extreem zware mechanische belastingtesten. De resultaten van deze langetermijn testen tonen aan dat plotseling optredende, forse verplaatsingen kunnen worden opgevangen. Het systeem werd hiertoe blootgesteld aan verplaatsingen in de lengterichting van (axiaal) en haaks op (radiaal) de doorvoering. Bij de verplaatsingstesten bleek de afdichtende laag van het systeem (dikte 20 mm) probleemloos een axiale beweging van 50 mm op te kunnen vangen zonder afbreuk te doen aan de afdichtende eigenschappen. In radiale richting werd de doorvoerbuis ruim 22.500 keer op (5 mm) en neer (5 mm) bewogen met een kracht van 5.000 N en een maximale verplaatsingssnelheid van 100 mm/minuut. De waterdichtheid na deze testen werd -tijdens een 365 dagen tellende drukproef- vastgesteld op 2,5 bar.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren