Draadloze veldapparatuur voor verbeterde processen

28.04.2015 | Trends | 800 keer bekeken
Draadloze veldapparatuur voor verbeterde processen

In de wereld van procestechnologie spelen procesanalysers een belangrijke rol. De informatie die hiermee wordt verzameld is cruciaal bij de bewaking van productiekwaliteit, efficiencybewaking en veiligheidsprocessen. Steeds vaker zijn procesbedrijven daarbij geïnteresseerd in oplossingen en minder in producten.

Een interessante trend daarbij vormen de multi-protocol draadloze adapter waarmee bekabelde veldinstrumentatie of sensoren draadloos toegankelijk worden. Wireless anywhere!

Vanwege hun belang voor kwaliteit, efficiency en veiligheid wordt aan analyseapparatuur een veelheid aan eisen gesteld. Een hoge beschikbaarheid (online en inline), reproduceerbaarheid van meetgegevens en nauwkeurigheid van de apparatuur zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Daarnaast speelt - naast life cycle costs en terugverdientijden - de installatie-eenvoud steeds vaker een belangrijke rol.

Dat laatste punt wordt zeker ondersteund door de snelle opkomst van draadloze adapters. Multi-protocol varianten hiervan maken het zelfs nog eenvoudiger door verschillende communicatiestandaarden te ondersteunen. Daarbij kan worden gedacht aan ISA100, HART en RS485 Modbus maar ook aan Foundation Fieldbus- en Profibus. Omdat de adapters op deze manier ook voor een grote hoeveelheid veldinstrumentatie kunnen worden ingezet, valt er van dergelijke systemen veel te verwachten.

De eerste zorg die ontstaat bij de draadloze adapters is voor iedereen herkenbaar: hoelang houdt de batterij het vol en hoe is dat zichtbaar te maken? De adapters zijn hiertoe voorzien van een krachtige, hoogwaardige lithium-ion batterij die zelfs als voeding voor veldinstrumentatie en sensoren kan worden gebruikt. Aanvullende bekabeling wordt daardoor overbodig. Om de vinger aan de pols van de batterijtijd te houden, wordt de resterende batterijtijd op het host-systeem gepresenteerd. Hierdoor wordt onnodig onderhoud voorkomen, en kan alleen wanneer dat echt nodig is de batterij worden vervangen. Water- en stofdichte all-weather uitvoering en explosieveilige varianten lenen zich bij uitstek voor toepassingen in omgevingen waar ontvlambaar gas wordt gebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren