Drie principes voor klimatisering zonder condens

13.07.2015 | Branchenieuws | 1231 keer bekeken
Drie principes voor klimatisering zonder condens

Klimatisering in de procesindustrie gaat vaak gepaard met condensvorming. Dat is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld door toepassing van luchtverdeelslangen. Deze verdeelslangen kunnen in vrijwel iedere omgeving in de gewenste temperatuur of ventilatie voorzien.  De ronde, halfronde of kwartronde luchtkanalen zijn vervaardigd van textiel en ontworpen om ventilatie, gekoelde of verwarmde lucht toe te voeren en te verdelen.

Deze manier van klimatisering brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo blijft de omgeving waarin de slangen worden toegepast door de gelijkmatige verdeling van lucht tochtvrij. De geluidsarme slangen voorkomen bovendien dat condensproblematiek –een veel voorkomend probleem in de procesindustrie- tot hoofdbrekens leidt. Datzelfde geldt overigens voor de filterende werking en de hygiënische en indien gewenst gedesinfecteerde uitvoering. Dankzij het geringe gewicht en de eenvoudige montagemogelijkheid zijn de slangen daarnaast ook gemakkelijk te wassen en te reinigen.

Toepassing van de luchtverdeelslangen kan volgens drie principes:

1. verdringingsprincipe: het gehele oppervlak van de luchtverdeelslang is hierbij gemaakt uit luchtdoorlatend materiaal. Daarmee wordt de lucht over het gehele oppervlakte van de slang gelijkmatig ingebracht.

2. inductieprincipe: hierbij is de verdeelslang voorzien van een laser gesneden perforatiepatroon. Dit kan eventueel worden gecombineerd combinatie met verdringing. Het bereik van de ventilatielucht wordt zo vergroot en de verdeling nog gelijkmatiger. Dit principe wordt ook ingezet om problemen met eventuele afzuiging te voorkomen.

3. injectieprincipe: hierbij is de slang voorzien van uitblaasnozzles, al dan niet in combinatie met verdringing. De ventilatielucht kan zo nog gerichter worden gestuurd en snelheid gegeven. De lucht is op die manier bijvoorbeeld over grotere afstand te transporteren. Ook kan hiervoor worden gekozen of om warme lucht omlaag te brengen.

Foto's: Climexx

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren