Drones bouwen zelfstandig een loopbrug van touw

12.10.2015 | Branchenieuws | 876 keer bekeken

Drones komen we steeds vaker in korte nieuwsberichten tegen. In de procesindustrie zien we al verschillende praktische toepassingen, zoals de mogelijkheid om onderhoudsinspecties uit te voeren. Sinds kort zijn de drones ook in staat om zelfstandig een volledige loopbrug te bouwen die door mensen kan worden gebruikt.

Wetenschappers van ETH universiteit in Zwitserland zijn erin geslaagd om drones te gebruiken voor het realiseren van architectonische ontwerpen. Met behulp van wiskundige formules zijn de drones in staat om de digitale ontwerpdata te vertalen naar ‘vliegroutes’, waarmee de constructies kunnen worden samengesteld. Grote uitdagingen bij het project zijn de beperkte draagcapaciteit van een drone en het vermogen om toegang te krijgen tot zeer lastig bereikbare plaatsen. Daarnaast vormt de samenwerking tussen meerdere drones bij het uitvoeren van hun taak een forse opgave.

Een goed voorbeeld is de loopbrug, waar een hele vloot drones aan werkt. Iedere drone is voorzien van een gemotoriseerde ‘klos’ speciaal-draad waarmee de brug tussen twee stellingen wordt samengesteld. Het speciaal-draad bestaat uit zogenaamd Dyneema, een polyethyleen dat een gering gewicht combineert met een grote sterkte. Het materiaal weegt slechts 7 gram per meter en een touw met een diameter van 4 mm kan een gewicht van maar liefst 1.300 kg dragen. Ideaal dus voor dergelijke constructies.

De exacte locatie van de beide stellingen aan weerzijden van de brug wordt vooraf  gemeten. Voor de rest ligt het werk in handen van de drones die de volledige loopbrug-structuur zonder menselijk ingrijpen samenstellen. De totale lengte van de brug bedraagt 7,4 meter.

Voorafgaand aan de bouw werd een aantal simulaties uitgevoerd. Deze zijn vastgelegd en maken het mogelijk om de vliegroute gedurende de vlucht aan te passen. De communicatie tussen computer en drones verloopt volledig draadloos. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat drones hebben aangetoond volledig zelfstandig constructies te kunnen maken die door mensen te gebruiken zijn. In de video wordt de bouw van de brug getoond.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren