Drones houden broeikasgas in de gaten

09.12.2015 | Branchenieuws | 672 keer bekeken
Drones houden broeikasgas in de gaten

Drones, drones, drones – we zien ze steeds vaker in alle delen van de (proces)industrie. Nu ook om afvalgassen van stortplaatsen te monitoren. In Engeland is de eerste experimentele drone op dit gebied een feit. Het onbemande vliegtuigje, een initiatief van de universiteit van Manchester en de Milieudienst, houdt 200 stortplaten in de gaten. 

Deze vormen een belangrijke bron van emissies. Volgens de laatste schattingen veroorzaken alleen overtollig voedselresten in Engeland al zo’n 21 miljoen ton broeikasgas. Alhoewel het aantal stortplaatsen de afgelopen jaren is afgenomen, blijven de emissies van vergistend materiaal ongeveer hetzelfde.

Het drone-project is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de emissies van een specifieke site. Met het onderzoek hoopt men een eenvoudige methode te vinden om op langere termijn de stortplaatsen te blijven monitoren. Alleen al in Engeland is de afvalsector goed voor zo’n 830.000 ton methaangas; een gas dat als broeikasgas 25 keer erger is dan kooldioxide. Hoe meer hierover bekend is, hoe beter de uitstoot hiervan kan worden bestreden. Hergebruik van methaangas door bijvoorbeeld energiecentrales biedt daarbij een mogelijke oplossing voor een deel van het probleem.

Het project valt samen met een groeiend besef van de financiële en milieukosten die voedselresten veroorzaken. Het kost een gemiddeld gezin met kinderen niet alleen zo’n 70 euro per maand, maar de grote hoeveelheid voedselresten die op stortplaatsen ligt te rotten,  zorgt ook nog eens voor broeikasgassen. In Engeland is berekend dat jaarlijks het equivalent van 86 miljoen kippen wordt weggegooid. Deze afvalresten veroorzaken ook nog eens 690.000 ton CO2 en andere broeikasgassen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren