Eerste locatie voor 100% voorspelbaar onderhoud procesindustrie geopend

12.07.2016 | Branchenieuws | 894 keer bekeken
Eerste locatie voor 100% voorspelbaar onderhoud procesindustrie geopend

De eerste locatie van het project Fieldlab CAMPIONE is onlangs geopend op de campus van de Tilburg University: het Project Office Fieldlab CAMPIONE. Hier wordt door industrie, overheid en onderwijs gewerkt aan de ambitieuze doelstelling om onderhoud in de procesindustrie 100 procent voorspelbaar te maken. Na de zomer wordt de centrale locatie van het testlab in gebruik genomen in het Brabantse Gilze-Rijen.

Voor de procesindustrie, waar normaliter vooral gepland en correctief onderhoud plaatsvindt, is Condition Based Maintenance (CBM) een heuse paradigma verschuiving. Met CBM vindt onderhoud niet te vaak plaats, zoals bij gepland onderhoud, maar ook niet te laat, zoals met correctief onderhoud. Maar ‘just in time’.

“We willen toe naar 100 procent voorspelbaar onderhoud, ofwel onderhoud condition based maken”, vertelt Paul van Kempen van World Class Maintenance, het netwerk dat ‘slim’ onderhoud voor de Nederlandse industrie stimuleert. “In diverse Fieldlabs testen we daarvoor nieuwe technieken. De focus van Fieldlab CAMPIONE ligt op de chemische- en procesindustrie. Daar vindt onderhoud nu nog correctief of preventief plaats. Met bijvoorbeeld big datatechnieken of geavanceerde, autonome sensoren voorkom je vroegtijdig onderhoud en het onnodig stilleggen van een fabriek. Dat scheelt de sector honderden miljoenen euro’s per jaar.”

Van Fieldlab naar Living Lab
Veel innovatieve mkb’ers, maar ook businessunits bij grotere bedrijven, werken volgens Van Kempen aan een datagedreven methode. Van Kempen: “Zij krijgen binnen Fieldlab CAMPIONE de kans om hun innovaties in een testomgeving volwassen te laten worden. Vanuit daar wordt de stap naar een pilot in een echte fabriek kleiner. We willen in Fieldlab CAMPIONE bewezen innovaties demonstreren in zogenoemde Living Labs, bedrijven die een gedeelte van hun fabriek beschikbaar stellen om testen uit te voeren.” In het project doen 33 partijen mee, aan zowel aanbod- als vraagkant. “Aangesloten zijn bijvoorbeeld FUJIFILM, Tata Steel en Sitech Services”, vervolgt Van Kempen. “De grote samenwerking met zeker niet de minste partijen geeft vertrouwen onder alle betrokkenen. Samen vormen ze een totaalmechanisme dat voor een marktversnelling van innovaties moet zorgen.”

Exportmogelijkheden
De bouw van de centrale locatie van Fieldlab in het Brabantse Gilze-Rijen is in volle gang. “Na de zomer kunnen we daar aan de slag”, zegt Van Kempen. “Daarnaast is er een tweede locatie van Fieldlab CAMPIONE op de campus van Tilburg University. Die is met name bedoeld als projectbureau en vergaderplek. We vinden het belangrijk om in verbinding te staan met de universiteit om onszelf te blijven voeden met nieuwe onderzoekskennis.”

Een van de belangrijkste activiteiten op de hoofdlocatie is een op de praktijk van de procesindustrie gebaseerde testinstallatie. Dit zal een testinstallatie worden waarin water gebruikt wordt: afgekoeld, opgewarmd, gemengd, door buizen en kleppen stroomt waarbij sensortechniek en regeltechniek getest kan worden. Er wordt voor water als stof gekozen om de toegankelijkheid van het open fieldlab te waarborgen. Een andere stof zou strikte veiligheidsprocedures opleveren.

Fieldlab CAMPIONE startte in oktober 2015 en loopt nog vier jaar binnen de subsidieperiode. Van de totale kosten – 12,5 miljoen euro – kwam 6,7 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het ministerie van Economische Zaken, de provincie Brabant en gemeenten Tilburg en Gilze-Rijen. Daarnaast droegen ook de projectpartners zelf bij. Als het aan Van Kempen ligt, blijft het project ook na de subsidiebijdrage bestaan. “We willen de infrastructuur die we nu bouwen een vaste positie geven. Zolang Fieldlab CAMPIONE waarde toevoegt, is het zonde om er tegen het einde mee te stoppen. Daarom denken we nú al na over een exploitatiemodel voor de toekomst”, aldus Van Kempen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren