Efficiëntere zonnecellen

07.01.2016 | Branchenieuws | 859 keer bekeken
Efficiëntere zonnecellen

Als de recente klimaattop in Parijs nou één ding duidelijk heeft gemaakt: dan is het wel dat we meer moeten inzetten op duurzame energie, zoals zonne-energie. Voor deze laatste energiesoort zijn zonnecellen een vereiste. Door de doorgaans platte cellen te voorzien van minuscule siliciumpilaartjes kan per oppervlak meer dan twee keer zoveel energie worden geproduceerd.

Afgelopen jaar slaagden de UT-onderzoekers er al in om een halfgeleider te creëren die voorzien is van een miljoen minuscule pilaartjes per vierkante centimeter. Deze pilaartjes kunnen zonlicht omzetten naar elektriciteit. De halfgeleider bestaat uit twee soorten silicium: de ene is ‘vervuild’ met het element boor en de andere met fosfor. De overgang tussen beide soorten silicium, de zogenaamde PN-junctie, is essentieel voor de efficiëntie van de zonnecel. De kunst daarbij is om te zorgen dat de PN-junctie zo goed mogelijk de structuur van het pilaaroppervlak volgt.

Wetenschappers hebben nu gevonden dat de efficiëntie het hoogst is bij een pilaarhoogte van 40 micrometer en een PN-junctie van 790 nanometer diep. De efficiëntie van 13 procent is een meer dan een verdubbeling van wat tot nu toe met een platte structuur werd behaald. 

Het onderzoek maakt onderdeel uit van een groot onderzoeksproject waarin diverse onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente samenwerken aan een solar to fuel-apparaat. Hiermee kun je zonlicht rechtstreeks omzetten naar een brandstof, zoals waterstofgas. Hierbij hebben de pilaartjes twee functies: ze vergroten niet alleen de hoeveelheid zonlicht die kan worden opgevangen en ze vergroten ook het reactieoppervlak waarop waterstof geproduceerd kan worden. Verder kunnen de pilaartjes ingezet worden om zonnecellen efficiënter te maken.
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren