Energie-oplossingen op Industrial Processing

22.09.2016 | Beursnieuws | 315 keer bekeken
Energie-oplossingen op Industrial Processing

Power to Heat: efficiënte energieopslag 
Hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, heeft ook een keerzijde: omdat de productie ervan quasi onvoorspelbaar is, ontstaan er op winderige of zonnige dagen onvermijdelijk piekbelastingen in het net. Met Power to Heat technologie kan de industrie het overschot aan elektriciteit eenvoudig omzetten in goedkoop warm water en CO2-uitstoot verminderen.

De wisselvallige zomer van dit jaar, die in augustus eindigde met twee weken uitbundige zonneschijn, heeft de kwetsbaarheid van wind- en zonne-energie nog eens bevestigd. “Er ontstaan momenten van piek- en zelfs overproductie van energie”, zegt Paul Maurits van Huikeshoven. Dat zorgt voor een extra belasting van het elektriciteitsnet met alle gevolgen van dien. In de Fabriek van de Toekomst (Industrial Processing, hal 12), laat Huikeshoven met de Power to Heat oplossing van het Duitse Schniewindt zien hoe je het overschot aan elektriciteit van zo’n moment kunt opslaan als warm water. 

Vermogens tot 20 MW
Paul Maurits: “Deze unit schakelt automatisch een verwarmingscircuit in en het overschot aan elektriciteit wordt gebruikt om water te verwarmen. Dat warm water wordt in goed geïsoleerde tanks opgeslagen en kan later gebruikt worden in bijvoorbeeld processen in de industrie, denk aan het warm houden van leidingen, of voor het verwarmen van zwembaden.” In Duitsland zijn er zelfs al projecten waarbij het warm water gebruikt wordt voor de verwarming van flatgebouwen.” De Power to Heat installaties kunnen ook heel goed lokaal in een woonwijk worden geïnstalleerd. De uitvoeringen variëren namelijk qua vermogens van 100 kW tot niet minder dan 20 MW. Het mes van deze technologie snijdt aan twee kanten: als gebruiker van de warmte verlaag je de CO2 uitstoot, omdat energie van een CO2 emissie vrije bron wordt gebruikt. “In Duitsland zijn voorbeelden waarin de Power to Heat unit naast het dieselaggregaat voor de cv-installatie in een flatgebouw staat.  Het aggregaat hoeft minder vaak aan de slaan en daarmee wordt de CO2 uitstoot verlaagd. Bovendien draag je bij aan het verlagen van de piekbelasting in het net. De belasting wordt gelijkmatiger”, legt Maurits uit. Dat laatste is met name voor industriële bedrijven belangrijk, omdat piekbelastingen voor netvervuiling zorgen, dat effect heeft op apparaten en installaties. 

Begin van een nieuw tijdperk
Huikeshoven toont in de Fabriek van de Toekomst op Industrial Processing een Power to Heat unit. Paul Maurits is zelf overtuigd dat we pas aan het begin van deze ontwikkeling staan. En als in de toekomst gedifferentieerde stroomprijzen komen, zoals in de VS op sommige plaatsen al is, worden deze oplossingen nog aantrekkelijker. “Met een Power to Heat unit laat je zien mee te denken over het oplossen van problemen.”

De Fabriek van de Toekomst vind je op Industrial Processing in hal 12. 4 -7 oktober, Jaarbeurs Utrecht, www.industrialprocessing.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren