Energiezuinige chip voor spraakbesturing

17.04.2017 | Branchenieuws | 186 keer bekeken
Energiezuinige chip voor spraakbesturing

Het wordt steeds gewoner om tegen apparatuur te praten en te merken dat ook zo commando's kunnen worden uitgevoerd. Dat inspireerde onderzoekers van MIT in de Verenigde Staten. Zij ontwikkelde een chip die maar weinig energie verbruikt en speciaal wordt ingezet voor automatische spraakherkenning.

Volgens de wetenschappers kan de nieuwe chip voor energiebesparingen tussen de 90 en 99 procent zorgen vergeleken met de spraakherkenningsoftware die op een smartphone draait. Dergelijke chips lenen zich niet alleen voor smartphones maar bewijzen ook hun waarde door spraakherkenningsmogelijkheden toe te voegen aan talloze sensoren en apparatuur die gevoed wordt. En die markt is met de sneller opkomst van het ‘internet of things’ snel groeiend.

Spraak kan daarmee ook een natuurlijke interface worden voor draagbare toepassingen en slimme apparatuur. Doordat deze apparatuur steeds kleiner wordt is een andere interface nodig dan een touchscreen of toetsenbord.

De nieuwe chip is zo energiebesparend omdat er een aantal maatregelen naast elkaar worden genomen. Allereerst herkent een chipcircuit of er spraakactiviteit is. Hiertoe wordt het omgevingsgeluid gemonitord en beoordeeld of het geluid in de omgeving spraak is of niet. Pas wanneer echte spraak wordt herkend, wordt de gecompliceerdere en energievretende spraakherkenningcircuit ingeschakeld.  Daarnaast worden data gecomprimeerd en slechts een klein deel van de audio in het onboard geheugen geëvalueerd. Ook dat vermindert het energieverbruik. 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren