Genetische modificatie stimuleert algen waterstofproductie

08.11.2016 | Branchenieuws | 777 keer bekeken
Genetische modificatie stimuleert algen waterstofproductie

Waterstof geldt als een schone en duurzame brandstof, maar om het potentieel daarvan te benutten zijn schone en duurzame productiemethoden vereist. Algen bieden hiervoor de mogelijkheid maar deze produceren waterstof slechts in kleine hoeveelheden. Met behulp van genetische engineering zijn Israëlische wetenschappers erin geslaagd om het organisme te modificeren, waardoor massaproductie van waterstof op industriële schaal mogelijk lijkt.

Waterstof kent een schone verbranding en produceert allen water als bijproduct. Maar 90 procent van de waterstof die bijvoorbeeld in de VS wordt geproduceerd is afkomstig van fossiele brandstoffen. Alhoewel algen door middel van fotosynthese  waterstof kunnen produceren, werd ervanuit gegaan dat dit dagelijks slechts maar gedurende korte tijd mogelijk was. Tests door een Israëlisch onderzoeksteam wijzen nu uit dat algen gedurende de hele dag waterstof produceren.

Aanvullende tests maakten duidelijk dat het enzym hydrogenase, dat in aanwezigheid van zuurstof afbreekt, de waterstofproductie door algen beïnvloedt. Door genetische modificatie wisen de onderzoekers de zuurstof te verwijderen waardoor de hydrogenase waterstof kan blijven produceren. De waterstofproductie neemt zelfs toe tot 400 procent.

De ontdekking van dit mechanisme maakt duidelijk dat algen veel meer waterstof kunnen produceren dan tot nu toe verwacht. De vraag is nu hoe dit kan worden opgeschaald naar industriële doeleinden. Hiertoe onderzoeken de wetenschappers nu synthetische enzymen die daartoe in staat zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren