Giga 3D-printer bouwt complete woningen

07.10.2015 | Branchenieuws | 1003 keer bekeken

Ooit weleens een wesp zijn onderkomen zien bouwen. Het insect bouwt zijn nest door tallozen lagen modder te stapelen. Daarmee is het beestje eigenlijk de kleinste en meest milieuvriendelijke 3D-printer ter wereld. De wesp stond model voor een WASP-project met als paradepaardje de Big Delta. Deze grootste delta 3D-printer ter wereld werd recent in Italië in gebruik genomen.

De printer is maar liefst 12 meter hoog en is speciaal bedoeld voor het bouwen van zeer voordelige, energiezuinige woningen. Deze zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in rampgebieden. Daarnaast biedt het een prachtige mogelijkheid om in de toekomstige vraag naar huisvesting te voorzien. Bij de bouw van de woningen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale materialen. Daardoor zou de printer zelfs kunnen worden ingezet voor het realiseren van huisvesting in de ruimte.

WASP is een Italiaanse ingenieursbureau dat 3D-printers in alle soorten en maten bouwt. Sinds kort richt het bedrijf zich op het bouwen van onderkomens ter grootte van mensen. Vorig jaar al toonde het bedrijf een 4,5 meter grote printer die met eenvoudige maar zeer gevarieerde materialen (modder, klei of natuurlijke vezels) uit de voeten kan. De 12 meter hoge Big Delta is de volgende stap in de ontwikkeling.

De Big Delta wordt ondersteund door een metalen frame met een diameter van 6 meter. Opvallend is het feit dat de printer niet meer dan enkele tientallen Watts nodig heeft om z’n werk te kunnen doen. Voor het bouwmateriaal staan er meerdere mogelijkheden open, variërend van modder of klei - al dan niet versterkt met kleine hoeveelheden chemische toevoegingen- tot cement.  Het Italiaanse bedrijf claimt dat er ook wordt samengewerkt om in rampgebieden medische ondersteuning te bieden door het 3D-printen van woningen met een muggenspray verwerkt in de wanden.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren