Glas van hout: duurzaam en betaalbaar

19.04.2016 | Branchenieuws | 673 keer bekeken
Glas van hout: duurzaam en betaalbaar

Of het nu om een wolkenkrabber, fietsen of isolatiemateriaal gaat, hout leent zich voor tal van toepassingen. Het is sterk, het is betaalbaar én hernieuwbaar. Binnenkort kunnen we het ook tegenkomen in ramen en zonnepanelen als goedkoop alternatief voor  het traditionele silicium-gebaseerde glas. 

Onderzoekers van een Zweeds instituut voor technologie zijn erin geslaagd om chemisch de lignine, een onderdeel van de houtcelwanden, uit natuurlijke houtvezels te verwijderen. Wat overbleef was een materiaal dat weliswaar prachtig wit maar nog niet transparant is. Om dat te bereiken is het materiaal gemixt met geprepolimeriseerd methyl methacrylaat (PMMA). Dit verandert de brekingsindex van het mengsel waardoor het transparant wordt. Afhankelijk van de toepassing kan het materiaal nog doorzichtiger worden gemaakt door de verhouding hout/PMMA aan te passen.

Het is overigens niet de eerste keer dat hout wordt ‘omgebouwd’ tot transparant materiaal. Een aangepaste cellulose is bijvoorbeeld als eens gebruikt als substraat voor computerchips op houtbasis. Volgens de onderzoekers leent het nieuw proces zich echter uitstekend voor grootschalige toepassingen en massaproductie. Er wordt nu onderzocht hoe de transparantie van het materiaal nog verder kan worden verhoogd en kan worden opgeschaald naar het productieproces. Aantrekkelijk voordeel van het nieuwe materiaal is dat het vervaardigd is van volledige hernieuwbare grondstoffen. De mechanische eigenschappen, zoals sterkte, hardheid, dichtheid en thermische geleidbaarheid zijn daarnaast uitstekend.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren