Grafeen wordt factor 100 goedkoper

16.12.2015 | Branchenieuws | 889 keer bekeken
Grafeen wordt factor 100 goedkoper

Grafeen is dankzij haar bijzondere eigenschappen momenteel één van de meest onderzochte en beschreven materialen. Toch wordt het materiaal nog niet grootschalig toegepast in bijvoorbeeld de elektronica industrie. De hoge kosten van grafeen ten opzichte van traditionele elektronische materialen zijn daar de oorzaak van. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow zijn er nu in geslaagd om grote vellen grafeen te vervaardigen op basis van hetzelfde soort, goedkope koper dat ook voor de productie van lithium-ion batterijen wordt gebruikt.

De hoge kosten van grafeen worden deels veroorzaakt door het substraat waarop het materiaal wordt geproduceerd. Met behulp van een chemisch opdampproces (Chemical Vapor Deposition - CVD) wordt een dunne (mono)laag materiaal op een substraat aangebracht. Door gebruik te maken van koper in plaats van platinum, nikkel of titanium, konden de kosten al naar beneden worden gebracht.

De nieuwe methode gaat nog een stapje verder door hoogwaardig grafeen te laten opdampen op het oppervlakte van goedkoop koper plaatmateriaal dat vaak ook gebruikt wordt voor ultradunne kathoden in lithium-ion batterijen. Dit soort koper is een factor 100 goedkoper dan het koper dat tot nu toe voor het opdampproces werd gebruikt. De grootschalige toepassing van grafeen is daarmee weer een stapje dichterbij. Flexibele opto-elektronische systemen, waaronder smartphones met oprolbaar scherm, RFID-tags, medische pleisters voor het toedienen van medicamenten, elektronische huid voor robots of protheses – het aantal toepassingen lijkt onbegrensd.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren