Groenere plastic recycling met minder energie- en waterverbruik

23.11.2015 | Branchenieuws | 1135 keer bekeken
Groenere plastic recycling met minder energie- en waterverbruik

Een Mexicaans startup heeft een nieuwe methode voor plastic recycling ontwikkelt waarvoor geen water en slechts de helft van de energiehoeveelheid nodig is. Tegelijkertijd worden plastic pellets van gelijke of betere kwaliteit vervaardigd. Het resultaat is een milieuvriendelijker proces dat naar alle waarschijnlijkheid ook veel goedkoper is.

Dankzij plastic recycling kunnen afgedankte plastic flessen en andere rommel worden omgetoverd tot bruikbare voorwerpen, zoals polyester kleding, 3D-printvezels en zelfs diesel. De bestaande processen zijn echter tijdrovend en arbeidsintensief terwijl veel grondstoffen -en dan met name water- nodig zijn. Dat is onder meer nodig om het plastic grondig te wassen, zorgvuldig te drogen in een oven om vervolgens weer te worden gekoeld met water wanneer de kunststof tot pellets worden verwerkt.

Volgens het Mexicaanse bedrijf zijn de pellets van gelijke of betere kwaliteit bij een lager energie- en waterverbruik. Het systeem dat het bedrijf hiervoor gebruikt bestaat uit speciale wanden die wanneer ze in contact komen met het plastic, dit vormen in de gewenste pelletvorm en tegelijkertijd de pellets koelen. Volgens de producent kunnen net dezelfde machines styrofoam, polystyreen en ABS worden verwerkt – in totaal zo’n 90 procent van al het plastic. 

Het bedrijf probeert nu de recyclingmogelijkheden van het prototype verder uit te breiden en de kosten verder terug te brengen door groene ‘wasmachines’ voor plastic in te zetten die gebruikmaken van biologische wasmiddelen in plaats van het veelgebruikte loog.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren