High-tech sensor herkent E. colli razendsnel

11.10.2016 | Branchenieuws | 667 keer bekeken
High-tech sensor herkent E. colli razendsnel

De aanwezigheid van de E. coli bacterie in voedsel of water vereist een snelle reactie. Helaas nemen de hiervoor gebruikte microbentests een aantal uren in beslag. Bovendien moeten de tests vaak worden uitgevoerd in het laboratorium. Daar kan nu verandering in komen: wetenschappers hebben een draagbare sensor ontwikkeld die binnen 15 – 20 minuten duidelijkheid geeft.

De sensor is ontwikkeld door onderzoekers van de Canadese universiteit van Quebec. Het maakt gebruik van virussen die bekend staan als bacteriofagen, die zich aan bacteriën hechten en ze doden.

Deze virussen bevinden zich aan het oppervlak van een glasvezel in de sensor, waar ze worden blootgesteld aan een monster van het materiaal dat wordt getest. Wanneer een E.colli in het monster aanwezig is, worden sommige door de bacteriofaag ‘vastgepakt’. Wanneer vervolgens een lichtstraal door de glasvezel schijnt, zal de golflengte hiervan door de aanwezigheid van de bacterie veranderen. Deze verandering wordt weer opgepikt door de sensor als waarschuwing voor de aanwezigheid van de bacterie.

Het apparaatje werkt bij temperaturen tot 40 °C en kan met behulp van andere bacteriofagen ook voor herkenning van andere bacteriesoorten worden gebruikt. Momenteel wordt gewerkt aan de commercialisering van deze technologie

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren